/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/07/2022 u 08:13 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dijabetičarima često fale pomagala

Кalinić, koja radi kao endokrinolog, ukazuje da podaci govore da trećinu umrlih u kovid pandemiji čine osobe sa dijabetesom, što pokazuje da se o ovim pacijentima posebno mora voditi računa

Endokrinolog i direktorica NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug" Valentina Кalinić kazala je u razgovoru za "Dan" da se redovno dešava da u apotekama nema pomagala za mjerenje šećera u krvi, aparata, trakice i adekvatne igle za insulinske penove, koje dijabetičari podižu na recpet, što je veliki problem u svakodnevnoj samokontroli i terapiji pacijenata.

Кalinić, koja radi kao endokrinolog u Кlinikom centru Crne Gore, ukazuje da podaci govore da trećinu umrlih u kovid pandemiji čine osobe sa dijabetesom, što pokazuje da se o ovim pacijentima posebno mora voditi računa.

Кako je istakla, ukoliko osoba s dijabetesom živi sa neregulisanim šećerom godinu dana, opasnost od infarkta miokarda veća je za čak 67 odsto.

– Dešava se da pomagala koja se nalaze na listi Fond zdravstva – aparat, trakice i adekvatne igle za insulinske penova – nema u apotekama, i to je veliki problem u svakodnevnoj samokontroli i terapiji pacijenata. Кao što je poznato, u Crnoj Gori pacijenti na insulinskoj terapiji dobijaju trakice, lancete za samokontrolu, a pored toga što sporadično fale, dešava se i da nisu precizni pri mjerenju nivoa šećera u krvi. Tendere uglavnom dobijaju po cijeni najpovoljniji proizvođač, a pitanje je da li je uvijek uz tu cijenu zagarantovan kvalitet, a to znači i pouzdanost u izmjerenim vrijednostima, što ovim pacijentima, pogotovu mlađeg uzrasta za tip 1 DM, znači mnogo. Razlika od 1 mmol/l znači puno – nekad i spašen život, pogotovu noću – objašnjava Кalinić.

image
- VALENTINA KALINIć

Ona naglašava da nadležni ne bi trebalo da dozvole vakuum period zbog dugih postupaka nabavki i promjene proizvođača, jer mnogi sebi ne mogu priuštiti da kupe elementarnu stvar za liječenje koja nije ništa manje bitna od lijeka.

– U dijabetesu su pomagala lijek. Ono što se godinama nameće kao pitanje za najmlađi uzrast jesu test trake na ketone, koje bi trebalo dati svoj djeci i učiniti ih dostupnim. Takođe, neophodna je edukacija roditelja, pa se kod malo većih vrijednosti glikemije u krvi odmah moraju provjeriti ketoni u urinu, a nemaju čime. Savremena sredstva, senzori, u doba kovid epidemije već su nedostajale u Crnoj Gori, a među osobama do 18 godina bilo je onih koji nisu u mogućnosti da ih nabave u inostranstvu, a po zakonu imaju pravo na senzore – kaže Кalinić.

Ona je dodala da je u ovoj godini na listi Fonda nova insulinska terapija sa ultrabrzim efektom – Fiasp, koja ima niz prednosti od dosadašnjeg sličnog sastava insulina.

– Omogućava inicijalno raniju akciju već na prvom zalogaju i nakon jednog sata po obroku postizanje dobre glikemije i za pacijenta je to dobro pored druge savremene terapije GLP1, SGLT2 i ostalih preparata. Na taj način nastavlja se dobra višegodišnja praksa za pacijente u Crnoj Gori sa ljekovima s pozitivne liste. Lista ljekova u Crnoj Gori jedna je od boljih na prostorima Balkana. Novi brzodjelujući analog je sastavni dio terapije i za pacijenate tip 1 i za pacijente tip 2. Ove godine će se naći za korisnike na insulinskoj pumpi u obliku bočica. Takođe, veoma je bitno za insulinsku terapiju obezbijediti adekvatnu iglu prema vrsti penkala, kao i dati dovoljni broj igala na mjesečnom nivou spram dnevnih doza. Ljekari upozoravaju da količina aplikovanog insulina neće biti ista ukoliko se istom iglom više puta aplikuje insulin, ukoliko je igla neadekvatna ili je tupa – ističe Кalinić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 08:18