ФОТО: UNSPLASH / - ФОТО: UNSPLASH
19/08/2021 u 11:08 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Диjељење таjне са странцем или сектом може оптеретити дијете

Потребна jе и национална стратегиjа за бригу о менталном здрављу младих и дјеце коjа ће укључити и СОС линиjу гдје се могу обратити анонимно, ако имаjу било коjи проблем, истиче Пејаковић

Претходних дана били смо у прилици да чујемо за два немила догађаја у којима је страдало двоје младих људи из Пљеваља. Након њихове смрти по друштвеним мрежама појавила се су нагађања да се ради о секти, док припадници Управе полиције тврде да ништа не указују на то да је у питању дјеловање секте или неког другог интернет изазова.

Шта су секте и шта оне представљају за портал Дана казала је психолошкиња Адриана Пејаковић.

image

Психолошкиња Адриана Пејаковић

- фото: Приватна архива

– Секте представљаjу самосталне организациjе коjе су се одциjепиле од неке званичне религиjске организациjе и промовишу другациjа учења коjе обично званична религиjа одбацуjе.  Те поjаве имамо у свим религиjама jош од њиховог оформљавања. Међутим, оне такође могу представљати потпуно нова самостална уцења и идеjе и експанзиjа ових видова секти jе посебно била видљива у 20-ом виjеку.

Да секте и њихова учења могу бити опасна упозораваjу многи стручњаци.

Оне могу бити опасне jер не постоjи званична контрола њиховог рада, а обично имаjу вођу коjем се беспоговорно вjеруjе, каже Пејаковић.

Оне промовишу одређена учења коjа обећаваjу људима духовно просветљење, смисао живота, повезаност и подршку групе. Секта се, у почетку, понаша као породица особе и ово jе грооминг фаза, такозвана фаза припреме за улазак у секту.

Припадници секте обично се бираjу усамљене, несхваћене, лабилне особе коjе немаjу jаку социjалну мрежу подршке а коjима jе потребан осjећаj смисла и повезаности, све што је наведено заправо сасвим нормално и уобичаjено за младе људе, да се некада овако осјећају, додаје психолошкиња.

– Међутим, ако немаjу подршку породице и средине или имаjу проблеме коjе потискуjу, породичне проблеме, носе бреме коjе jе тешко-могу постати жртве секти – истиче Пејаковић.

Секта пажљиво бира потенциjалне жртве коjе прво намамљуjе обецањима, обасипа пажњом, подршком и свим оним за чиме особа жуди. Затим касниjе остваруjе све већи утицаj на особу, одваjа jе од породице и приjатеља указуjући да jе они не разумиjу, да не желе да она оствари своjе потенциjале, да jоj само приjатељи у секти могу помоћи.

– Особа постаjе све више изолована, слаба, у ту сврху се могу користити и посебно осмисљене медитациjе, мантре, изгладњвања итд – каже психолошкиња.

Коначни циљ секти зависи углавном од њеног вође. Некада се секте воде материjалном добити коjу остваруjу од цланова, некад њима управљаjу ментално поремећени људи обично дубоко нарциспидних карактеристика коjе други мораjу безпоговорно слусати и испуњавати им жеље. А некада су секте и самоубилачке коjима jе краjњи циљ окончање овог живота.

Пејаковић: Зато jе важно да имамо одговор као друштво на ове поjаве

Родитељи и наставници се мораjу едуковати по питању коришћења интернета када су ђеца у питању, безбjедном користењу и ограницавању користења у складу са узрастом. Са дјецом се мора разговарати и морамо знати и провjеравати како и када и са ким ступаjу у контакт. Такође она мораjу имати повjерења у нас и бити слободна да нам се обрате ако западну у проблем. Сваки jе проблем решив и то морамо дјеци понављати као и да су са нама безбjедна било како да погриjеше. Да ћемо их схватити, разумjети и да их нећемо осуђивати.

Према ријечима Пејаковић,  њихово дјеловање је свакако веома опасно, посебно за младе људе.

– Нису ми познати подаци о дјеловању секти у Црноj Гори и њиховом утицаjу али jе важно знати да секте постоjе и да могу врбовати младе,  посебно оне коjи су на неки начин рањиви - додаје психолошкиња.

Ккао каже, свака секта у том смислу поступа  као предатор са фазама припреме, обећавања, одваjања особе од породице, наметања своjих идеjа и учења до остварења сопственог циља коjи поништава особу и њену индивидуалност.

Зато jе важно да родитељи прате промjене у понашању дјеце, могуће повлачење од приjатеља, таjновитост, нестаjање новца, сумњиве телефонске позиве, лагање итд. Секте знаjу да чланове коjи желе да их напусте уцjењуjу и приjете им, тако да излазак ниjе лак и може бити застрашуjући за жртву, наводи Пејаковић.

Такође, пошто живимо у ери интернета млади људи и дјеца могу потпасти под утицаj других коjи желе да их искористе и на оваj начин без да уопште изађу из своjе собе.

– Ми мислимо да jе диjете безбjедно и са нама у кући а оно четуjе са ко зна киме, било да jе поjединац у питању или група – каже Пејаковић.

Друштвене мреже пружаjу пуно могућности за контакте што опет доводи до тога да рањиви млади људи и дјеца могу постати жртве.

Диjељење токсичне таjне са странцем на интернету, злостављачем, сектом или већ киме може jако оптеретити диjете и изоловати га да мисли да се нема коме обратити. Морамо понављати да ниjе тако. Ипак, осим разговора увjек морамо пратити и понашање ђетета и све промjене коjе нам се цине необичним никако не хигурати под тепих већ разговарати са дјететом или потражити помоћ струцњака, каже психолошкиња.

Подршка струцних лица jе веома важна и нисмо мање добри родитељи ако jе потражимо-напротив.

Зато морамо инсиситирати на повезаности. Потребна jе и национална стратегиjа за бригу о менталном здрављу младих и дјеце коjа ће укључити и СОС линиjу гдје се могу обратити анонимно и безбjедно ако имаjу било коjи проблем коjи им jе тешко да подиjеле у своjоj околини.

Дакле, превенциjа мора бити свеобухватна, истиче Пејаковић.

– Не заборавимо да живимо у времену кризе, посебно изазване корона вирусом, такође евидентне су подјеле у друштву, тензична и некохезивна атмосфера, говор нетрпељивости на интернету итд. – додала је она.

Све ово се прелива на младе људе и дјецу коjа могу постати лак плиjен онима коjи не мисле добро, закључила је Пејаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:12