Станка Вукчевић / Иван Петровић Ипе
07/07/2021 u 08:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дио директора школа и вртића смјењују до 12. јула

У ресору Весне Братић планирају да руководиоце који нијесу кршили законе поставе за вршиоце дужности, сазнаје "Дан"

Министарство просвјете, науке, култруре и спорта (МПНКС) до 12.јула разријешиће дио дирeктора школа и вртића, због истека рока од мјесец дана по новом Општем закону о образовању, док ће остали бити именовани за вршиоце дужности до избора нових. Представници МПНКС су о томе јуче обавијестили Синдикат просвјете и установе.

Министаство је прије три седмице затражило од наставничких вијећа да предложе нове в.д директоре, чему су се успротивили представници наставника и већина директора школа.

”Упозоравали смо министарство да jе то немогуће спровести за мjесец и да треба одложити примjену закона за септембар, казала је "Дану" предсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић

Информације о смјенама потврдили су нам у Синдикату просвјете, док су из Министарства за данас најавили одговоре на наша питања.

Предсједница Синдиката просвјетних радника Станка Вукчевић казала је за "Дан" да имају информације да ће до 12. jула бити смијењени директори за које је утврђено да су кршили прописе, док ће остали, којима није истекао мандат, бити постављени за вршиоце дужности.

– Удружење наставника друштвене групе предмета и подгорички одбор Синдиката су од првог дана имали став да директори, за коjе се код надлежних инспекциjских органа утврди да су прекорачили овлашћења и незаконито радили, треба да буду разриjешени. Што се тиче питања постављања в.д. директора, у ситуациjи када су ступиле на снагу измjене и допуне Општег закона о образовању и васпитању, без обзира на то да ли би то били нови људи или директори у мандату, сматрам да jе законски то немогуће спровести. Ако jе измjенама прописано да се до 12. jула мораjу, не именовати в.д. директори, него расписати конкурси и изабрати директори и чланови школских одбора, онда jе несхватљиво да се постављаjу в.д. Као постављени вршиоци дужности немаjу право да врше избор помоћника директора, а опет, измjене и допуне кажу да се они мораjу изабрати у року од 60 дана од дана ступања на снагу Закона о измjенама и допунама општег закона о образовању и васпитању. Упозоравали смо Министарство да jе то немогуће спровести за мjесец и да треба одложити примjену измjена и допуна закона за септембар, како би се све квалитетно припремило и законски изабрали директори школа и чланови школских и управних одбора. Сада jе jасно да смо били у праву. Покушало се, опет не у складу са законом, да в.д. именуjу наставничка виjећа или школски, односно управни одбори. У васпитно-образовним установама jе дошло до конфузиjе и збуњености наставника, да ли треба то спровести или не. Било jе лобирања, свађа и подјела у колективима, итд. И да jе све у складу са законом, ако именуjу в.д. директоре, тим људима треба одрадити уговоре о раду, претходне разриjешити и распоредити зависно од њихових права по закону, или дониjети одлуку да jе технолошки вишак – поручује Вукчевић.

Чека се подјела часова, не зна се како ће почети настава

Вукчевић наводи да наставници чекају рјешавање великог броја неријешених питања пред почетак нове школске године.

– Толико jе времена протекло у решавању статуса директора, да jе за то вриjеме могло бити одрађено много важниjих радњи. Мjесецима и данима смо ишчекивали да регулишемо статус запослених коjи раде на одређено вриjеме, коjе jе, на задовољство свих нас, повољно риjешено. Исто тако, чека нас подјела часова, коjа jе законски морала да се решава jош од 15.jуна, jош ниjе то урађено. Чекамо Министарство да, сходно прикупљеним подацима из васпитно-образовних установа, закаже састанак с представницима Синдиката и директора школа И jош много других проблема треба риjешити приjе почетка нове школске године за коjу, наравно, нико нема гаранциjу како ће почети и како ће се настава изводити – каже Вукчевић.

Из МПНКС су обећали данас одговоре у вези најављених смјена директора.

Директорица ОШ "Октоих" Мирјана Радуловић казала је за "Дан" да је та установа завршила комплетну процедуру за расписивање конкурса за избор диркетора.

– Обавили смо измјене правилника о систематизацији и Статута школе и послали на сагласност Министарству. Наставничко вијеће је изабрало два представника школе у Школском одбору, док су родитељи изабрали свог заступника испред Савјета. Урадили смо све што је било до нас и нијесмо ни на један начин опструирали нови Закон који је ступио на снагу. Ипак, нико до сада није обишао школу како би се обавила контрола рада. Очекујемо да ће мјерило бити рад директора и установе, а не неке друге ствари – каже Радуловић.

Директорица ОШ "Павле Ровински" Дијана Лаковић казала је за "Дан" да је наставничко вијеће предложило два кандидата за формирање новог школског одбора и да нијесу обавијештени када ће бити изабран нови в.д. или расписан конкурс.

– Ми смо одрадили припрему и одрадили измјене Правилника о систематизацији школе, на које даје сагласност Министарство – каже Лаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:45