др Горан Комар / -к.м.
12/01/2022 u 12:17 h
Ksenija Matović, Dejan BogojevićKsenija Matović, Dejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Дома здравља ХН поднио кривичну пријаву против једног лица због продаје ковид потврда

Директор Горан Комар је поводом јучерашњих тврдњи новског одбора ДПС-а да и заражени љекари раде са пацијентима, изјавио да се то никада није десило као и да установа пролази најтежи период у својој историји

Директор Дома здравља Херцег Нови Горан Комар казао је за "Дан" да су поднијели кривичну пријаву полицији против једног Н.Н. лица због сумње да продаје лажне ковид потврде. Он истиче да су о том случају обавијестили Министарство здравља. Комар је прекјуче саопштио да имају сазнања да се у том граду купују лажне ковид потврде и да одређени број суграђана, па и здравствених радника, на тај начин покушава да избјегне вакцинацију.

– Поднијета је кривична пријава против једног Н.Н. лица због сумњи да се продају лажне ковид потврде и то је посао за полицију. Процес је у току и када буде завршен биће све објављено. Обавијестили смо Министарство здравља и сада је на надлежнима да то испитају. Када је ријеч о самој епидемиолошкој ситуцији, ниједна установа нема довољна кадра, јер запослени оболијевају, како у медицини, тако и у другим областима, након појаве новог омикрон соја. Имамо свакодневено од 16 до 18 запослених заражених – истиче Комар.

Он је прекјуче казао да је вакцинација израз личног става и то није проблем, али су проблем лажне ковид потврде.

– Сазнајемо да се оне могу купити негдје у граду и на тај начин се угрожавају они који се редовно вакцинишу и испољавају одговорност према колегама, запосленима. То је сада ствар других институција које ће о томе да се брину. Ми се сходно нашим законским обавезама, анализама и вакциналним картонима подвргавамо електронској контроли наших упосленика, говоримо хипотетички, да се тако нешто не догађа међу здравственим радницима – казао је др Комар.

Заражено особље одустсвује 10 дана

Комар наводи да да ЈЗУ Дом здравља који у својим редовима има значајан број љекара практичара, такође има у виду могућност да се радник који је погођен comon cold инфекцијом у процесу рада и могућих дотицаја са ковид инфицираним зарази вирусом и буде позитиван.
– У питању су динамични процеси који се у свакодневном раду, приликом масовног оболијевања суграђана који гравитирају у нашој установи, могу ограничено испратити. ЈЗУ Дом здравља Херцег Нови је успоставио режим одсуствовања – боловања ковид позитивних на начин да је дан дијагностиковања цијенио као нулти дан, додајући још десет дана одсуства (до приспијећа нових инструкција здравствених власти). На тај начин ускратили смо установи предрагоцијено учешће сваког радника у ситуацији каткад драматичног дефицита – нагласио је Комар.

Из Општинског одбора ДПС-а из Херцег Новог су јуче саопштили да се поједини доктори раде иако су инфицирани. Комар је одговарајући на овакве тврдње саопштио да ниједне минуте запослени са позитивним тестом није радио са пацијентима.

– Ова установа пролази најтежи период у својој историји који захтјева крајње исцрпљивање медицинских и немедицинских радника. У овој установи у ковид амбуланте, редовне амбуланте, кућне посјете ковид обољелима и другим обољелима, масовне имунизације у стационарном пункту и мобилним јединицама свакодневно од првог дана епидемије улазе чланови Управе Дома здравља, укључујући и директора и главну сестру Дома здравља.Чине се потпуни напори да се одржи рад установе у свим сегментима. Све вријеме се одвија ефикасна сарадња са најоперативнијим носиоцима поступка сузбијања ковид епидемије,укључујући Министарство здравља. У замасима епидемије установа се у континуитету суочава са одуствовањем својих кадрова, па је тако биохемијска лабораторија протеклих дана стизала до двоје извршилаца, а одсуствовања медицинских техничара због оболијевања можемо означити као масовно – каже Комар.

Он истиче да екипе свих служби Дома здравља показују високи рани елан и високу рану кондицију.

– ЈЗУ Дом здравља строго води рачуна о стању здравља својих упосленика на начин да се редовно врше тестирања запослених код појаве симптома. Веома често, а последњих дана све чешће суочавамо се са појавом интерференције ковид инфекције и баналних респираторних инфекција и то је чињеница која, искуствено, побуђује наду да ће се и овај замах ковид болести поступно стишавати. Ниједан запослени у овој установи ниједне минуте није радио са позитивним антигенским тестом нити ПЦР тестом – поручује др Комар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:29