Ђуровић и Раонић / - Колаж Дана
29/12/2021 u 08:19 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Медија центра оптужује менаџмент РТЦГ: Незаконито потрошено 150.000 еура

Горан Ђуровић тврди да jе праксу коjу jе започео претходни генерални директор РТЦГ Божидар Шундић наставио и садашњи генерални директор Борис Раонић

Директор Медија центра Горан Ђуровић саопштио jе да jе Радио-телевизиjа Црне Горе (РТЦГ) од jуна до октобра ове године просjечно мjесечно исплаћивала око 30.000 еура (у бруто износу) за стимулансе запосленима без предлога одлука од стране руководиоца, односно без образложења, што упућуjе на закључак да jе незаконито исплаћено више од 150.000 еура. Он тврди да jе праксу коjу jе започео претходни генерални директор РТЦГ Божидар Шундић, наставио и садашњи генерални директор Борис Раонић.

– Медија центар очекуjе да ће Савjет РТЦГ прекинути незаконито трошење средстава и санкционисати одговорно лице за начињену штету. Jош 2016. године Савjет РТЦГ jе донио Правилник на основу коjег jе утврђена норма коjу новинари/ке у РТЦГ треба да испуне да би остварили право на мjесечну зараду. Такође, истим правилником jе утврђена процедура по коjоj се за посебне заслуге у остварењу радних задатака могу запосленима исплатити стимуланси (такозване вариjабиле). Ова правила су уведена jер jе било примjетно да у креирању програма не учествуjу сви од преко 100 ангажованих новинара. У том периоду започета jе пракса да се мjесечни извjештаj о испуњености норми и додиjељеним стимулансима обjављуjу на огласним таблама у згради РТЦГ како би сви запослени могли да виде како се троше средства за стимулансе. Такође, тада уведена правила коjа ниjе поштовао претходни, а не поштуjе ни садашњи менаџмент РТЦГ, требала би да послуже да се види коjи новинари не испуњаваjу норму, чиме стичу основ да се прогласе технолошким вишком – казао jе Ђуровић.

Раонић: Ђуровић да престане са нетачним информацијама и популизмом

Генерални директор РТЦГ Борис Раонић тврди да нису тачни наводи директора Ђуровића да jе Jавни сервис исплатио запосленима незаконите стимулансе на зараде у износу већем од 150.000 еура, у периоду од jуна до октобра ове године, те да нијесу тачне ни тврдње да та медиjска кућа не поступа у складу са законом и Правилником.

– Сви руководиоци достављаjу предлоге за исплату вариjабилног диjела зараде (стимулансе) за запослене. Подаци о зарадама, додацима на зараду и приходи по другим основама представљаjу личне податке запослених и за достављање ових података трећим лицима потребна jе сагласност особа чиjи се подаци обрађуjу сходно Закону о заштити података о личности – казао је Раонић, који наводи да су све одлуке донесене у складу са Законом.

– Ђуровића позивамо да се бави чињеницама, а не да нетачно интерпретира и популистички презентуjе добиjене информациjе, као и да води рачуна о jавноj риjечи – саопштио jе Раонић.


Додаје да Савjет РТЦГ има законска овлаштења да води рачуна о законитости пословања јавног сервиса и механизме да натjера генералног директора да поштуjе правилнике коjе Савjет доноси.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:53