/ Горан Фолић
07/06/2021 u 11:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Директор ЗЗЗЦГ Горан Фолић у разговору за "Дан" изјавио: На радне спорове запослених отишло 246 хиљада

Остаjе неjасно зашто од 2008. до 2021. године ДРИ ниjе извршила темељно испитивање начина рада и функционисања Завода, каже Фолић

Вршилац дужности (в.д.) директора Завода за запошљавање (ЗЗЗЦГ) Горан Фолић у разговору за "Дан" казао је да је на радне спорове запослених прошле године потрошено 246.533,17 еура. Говорећи о затеченом стању у Заводу, након што је преузео челну функцију у тој установи, навео је да је затекао, између осталог, и информациjу о судским поступцима извршења за прошлу годину. Претходно је на челу Завода био Суљо Мустафић (БС).

– Поред свих налаза из Информациjе, истичем само jедан мали сегмент из трошкова активне мjере запошљавања, коjи се односи на радне спорове запослених, према коме главно потраживање износи 80.504,87 еура, трошкови парничног поступка 132.638,14, а трошкови извршног поступка 33.390,16. Дакле, укупни трошкови по овом поступку износе 246.533,17, наглашава Фолић.

Додао да је Државна ревизорска институциjа (ДРИ) доставила коначни извјештај финансиjске и ревизиjе правилности, према коме је Завод за прошлу годину добио условно мишљење на годишњи финансиjски извjештаj.

– Поводом ревизиjе правилности, ДРИ je изрекао негативно мишљење. У оквиру извjештаjа изречено jе 37 мjера, исказани пропусти и наложен начин њиховог отклањања. У општем диjелу, ДРИ jе изрекла 64 мjере коjе указуjу на пропусте и сугестиjе, и начин њиховог уклањања. Истовремено, ЗЗЗЦГ jе ревизиjом обавезан да сачини план активности за реализациjу издатих препорука, коjи треба да садржи мjере, носиоце активности и рокове активности, а коjи не може бити дужи од шест мjесеци. Због израженог негативног мишљења и утврђених околности, колегиjум за вршење предметне ревизиjе Извjештаj jе доставио Министарству економског развоjа, као надлежном ресору, и Одбору за рад, здравствено и социjално старање. Према цитираном извjештаjу ДРИ, у 2021. години се очекуjу издаци у износу од 700.000 до 1.000.000 еура по основу отплате обавеза из претходног периода за запослене, додао је Фолић.

Наглашава да у Извjештаjу ревизиjе годишњег финансиjског извjештаjа, коjи jе сачинила ДРИ 2008. године, надлежни колегиjум jе исказао негативно мишљење на укупан рад органа у Зaводу.

– При томе, надлежни колегиjум jе за таj извjештаj констатовао да исказане неправилности захтиjеваjу темељно преиспитивање унутрашње организациjе и начина функционисања Завода – у наjскориjе вриjеме. Остаjе неjасно зашто од 2008. до 2021. године ДРИ ниjе извршила темељно испитивање начина рада и функционисања Завода, каже Фолић.

Истакао је да су кључни проблеми у начину рада и функционисања исказани у Извjештаjу ДРИ.

– У циљу превазилажења свих евидентираних проблема и проблема коjе дневно запажам, надлежни органи у Заводу ће усвоjити план активности са предлогом мjера, носиоцима активности и роковима за превазилажење постоjећег стања, о чему ће jавност бити блеговремено упозната, рекао је Фолић.

Донијеће програм штедње

Фолић је додао да је смањење незапослености у Црноj Гори узрочно повезано са политиком Владе и ресорног министарства у давању подстицаjа економског развоjа привреде у Црноj Гори.

– Очекуjемо нове инвестициjе и динамичниjи развоj малог и средњег бизниса, што jе услов за отварање нових радних мjеста, а то би значило продуктивно запошљавање и директно би утицало на смањење броjа евидентираних незапослених лица. Завод ће, остваруjући своjу основну функциjу посредовања при запошљавању, давати своj допринос, при чему ће посебни акценат стављати на дневну и континуирану сарадњу са свим привредним субjектима. На самом краjу, а не мање важно, у Заводу ћемо дониjети програм штедње, jер jе потпуно jасно да постоjи не само обавеза, него и простор, да се кроз реализациjу мjера из Извjештаjа ДРИ може учинити значаjна уштеда кроз озбиљан и одговоран однос пословодства и свих запослених. Тако ће се уштеђена средства усмjерити на смањење незапослености, закључује Фолић.

Говорећи о приоритетима, Фолић истиче да ће Завод основни акценат ставити на активну политику запошљавања, пратећи притом уз интензивну сарадњу активност и развоj привредних субjеката.

– Приликом нових активности водићемо рачуна о структури лица евидентираних код Завода и зависно од потреба тржишта рада вршити припрему кадрова путем професионалне ориjентациjе и стручног оспособљавања и преквалификациjе – према стварно исказаним потребама познатог послодавца коjи своjе стварне потребе искаже према ЗЗЗЦГ. За случаj када не постоjи тренутно исказана потреба за облицима припреме радника и код чињенице да одређених занимања нема у евиденциjи незапослених, Завод ће вршити стручно оспособљавање и друге облике припрема за запошљавање и за потребе потенциjалног, односно анонимног послодавца. Завод очекуjе да, кроз интензиван привредни развоj, активно укључивање Владе Црне Горе, ресорног министарства и Међународне организациjе рада, активна политика запошљавања добиjе изузетан значаj. Истом динамиком ће Завод радити на остварењу пасивне политике запошљавања, односно остварењу права радника на новчану накнаду и друга материjална давања. И, као основни предуслов за квалитетно вођење политике запошљавања, у Заводу ћемо унапређивати начин вођења евиденциjа у области запошљавања, изјавио је Фолић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:44