Фото: Архива / - Фото: Архива
14/05/2022 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорат припрема регистар капацитета којима располаже Црна Гора у случају природних непогода

Експерти из разних области добили су упутства како би регистар капацитета био припремљен на адекватан начин

Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова (МУП) припремиће регистар капацитета коjима располаже Црна Гора у случаjу природних катастрофа.

На првом техничком састанку поводом израде документа Процjена способности управљања ризицима од катастрофа, коjи jе организовао Директорат за заштиту и спашавање, саопштено jе да су експерти из разних области добили упутства како би регистар капацитета био припремљен на адекватан начин.

Вршилац дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање, Миодраг Бешовић, рекао jе да очекуjе да ће бити на висини задатка када jе у питању израда тог важног документа.

Таj документ, како jе казао, ниjе само обавеза Црне Горе као чланице Механизма цивилне заштите Европске униjе (ЕУ), него jе то бенефит за државу како би знали са каквим капацитетима се располаже у случаjу ванредних догађаjа.

Бешовић jе навео да jе ово наставак проjекта „Процjена ризика од катастрофа Црне Горе, коjи jе на високом нивоу одрађен и коjи jе Црна Гора прва израдила у односу на државе региона, преноси ПР центар.

- Наша обавеза jе да знамо како можемо превентивно дjеловати, у току и након самог догађаjа. Ово jе само jедна коцка коjа се слаже у мозаику ЕУ, како би читава Европа била у jединственом тиму када су у питању ванредне ситуациjе, казао jе Бешовић.

Стручни сарадник за шумарство у Националним парковима (НПЦГ), Слободан Стиjеповић, казао jе да jе, када jе у питању процjена способности управљања ризицима од катастрофа у НПЦГ, предвиђена процjена ризика од пожара и поплава.

Он jе навео да се ради о два наjвећа ризика коjа могу да задесе заштићена подручjа коjа се налазе у националним парковима.

- Надамо се да ће проjекат са свих аспеката да сагледа добре стране и недостатке и да ће указати како доносиоци одлука треба да поступе кад jе у питању заштита од непогода, рекао jе Стиjеповић.

Епидемиолошкиња у Институту за jавно здравље Радица Раичевић рекла jе да да jе та институциjа учествовала и у претходноj фази проjекта, у коjоj jе израђен документ Процjена ризика од катастрофа Црне Горе.

Она jе казала да су у том диjелу, са здравственог аспекта, проциjенили ризике као што jе пандемиjа корона вируса.

- Очекуjемо да у новоj фази проjекта израдимо анализу наших капацитета, коjа ће бити од велике важности за циjелу државу и актере коjи учествуjу у рjешавању ванредних ситуациjа, навела jе Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:25