Директори образовних установа / -SASA MATIC
09/06/2021 u 07:53 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директори неће подносити оставке, чекају смјене у школама

Начелни договор владајуће већине је да људи остану у школама и да се брине о њиховој егзистенцији, казала је Бранка Бошњак, која је поручила да се то не односи на оне који су злоупотребљавали функцију, пише "Дан"

Директори школа са којима смо разговарали истичу да је неправедно да по новом Општем закону о образовању и васпитању, сви руководици буду разријешени и остану на улици, иако нико није утврдио пропусте у њиховом раду. Законом који је 4. уна објављен у Службеном листу прописано је да се у року од мјесец дана изаберу нови школски одбори и распише конкурс за избор нових директора у свим образовним установама. Представници актива директора школа истичу да многи од њих на половини мандата страхују за своје радно мјесто, због чега позивају да се нови челници школа разрјешавају и бирају на основу рада и учинка. Поручују да неће бити нијеми и неће ћутати ако буду неосновано смијењени. Представници предлагача закона истичу да ће бити смијењени сви директори који су школе злоупотребљавали у партијске сврхе и незаконито доносили одлуке.

Према сазнањима "Дана", једном броју подгоричких школа јуче су достављене измјене закона, како би их упознали са наредним корацима. Према ранијим најавама, очекује се смјена око 400 директора и 600 њихових помоћника. Министарка просвјете Весна Братић прошле седмице је у парламенту поручила да сви директори који су кршили закон треба сами да поднесу оставке.

Директорица ОШ "Октоих" из Подгорице Мирјана Радуловић казала је за "Дан" да нема ниједног разлога да буде разријешена, односно очекује реизбор након што се именује нови школски одбор.

– Надам се да ће систем препознати професионалца и да нијесмо сви једнако радили. Ја сам ту да се утврди све што је урађено откад сам на челу ове установе. Тиме треба да се бави неко ко је за то наделжан као што су инспекције при Министарству просвјете, екстерна провјера и интерна конотрла. Сви ти показатељи говоре да је човјек радио добар и исправан посао. Конкурисаћу за мјесто директора јер сам усред мандата. Само су четири разлога за разрјешење директора, ја немам ниједан од та четири. Сматрам и да се продужетак мог мандата неће довести у питање. Ако се деси да ме не изаберу на новом конкурсу, сигурно нећу остати нијема, јер је закон на мојој страни. Ријечи су једно, а дјела друго и видјећемо шта ће бити на дјелу. Ово није никако прави тренутак за смјене директора, завршавамо школску годину, организујемо полуматуре и матуре, треба да се спроведе подјела часова, верификација четвртог класификационог циклуса. Треба да формирамо одјељења за правке, план и програм рада за наредну школску годину, а не знамо како ће она почети – истакла је Радуловићева.

Директор ОШ "Ловћенски партизански одред" са Цетиња Вељко Ђукановић казао је за "Дан" да није адекватно смијенити директоре који су пред пензију и који немају могућност да се врате у учионице.

– Дошли смо у незгодан положај да човјек са 37 годнина радног стажа не зна шта га чека сјутра. Праведније би било да сачекају да нове директоре изаберу након истека мандата. Добар дио колега нема гдје да се врати јер нема норму часова, тако да не знам шта ће бити са нашим радним стажом. Наши поступци даље зависе од рјешења који ћемо добити и на основу правне поуке ћемо се даље опходити – каже Ђукановић.

Директорица Економске школе "Мирко Вешовић" Дијана Вујачић казала је за "Дан" да је измjенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању прописано да ће се избор директора и њихових помоћника извршити у наведеном року.

– Избор наведених лица треба да буде у складу са интересима ученика, родитеља и наставника. Струка, знање и компентенциjе треба да буду критеријуми при чему се треба водити рачуна о професионалним референцама и ономе што jе jако битно, а то су постигнућа кандидата у развоjу образовног система. У jедноj од наjтежих година у образовању, узимаjући у обзир вирус, корона директори образовно-васпитних установа са своjим помоћницима суочиће се и са овим процесом – каже Вујачић.

Директорица ОШ "Милорад Муса Бурзан" Андреја Сокић казала је за "Дан" како очекуjе да ће се разматрати постигнути резултати руководилаца установа и њихов допринос развоjу образовног система – унапређењу рада установе, развоjу образовног система и међуљудских односа.

У Никшићу тврде да ће поштовати одлуку министарке

Предсједница Актива основних школа у Никшићу, Плужинама и Шавнику и директор никшићке ОШ "Милија Никчевић" Славица Перошевић јуче је "Дану" казала да не може коментарисати измјене закона јер актив по том питању није засједао, нити заузимао став. Директори више школа које смо јуче контактирали нијесу жељели да коментаришу најављену смјену, истичући, углавном, да из ресорног министарства још увијек нијесу добили смјернице како ће тај процес бити спроведен. Директор ОШ "Браћа Рибар" Ранко Шљивић у изјави "Дану" је казао да су једино упознати да су измјене закона усвојене и да су објављене у Службеном листу.

– Нико нас из министарства досад није по том питању контактирао, али у сваком случају ма каква њихова одлука да буде ми ћемо је испоштовати. Ми као директори школа научили смо да поштујемо закон. Овим законом није предвиђено да подносим оставку, па и не размишљам о томе – истакао је Шљивић.

Директор никшићке Средње стручне школе Славко Бојовић каже да ни он не размишља о оставци.

– Министарка и није тако мислила, или се погрешно изразила у Скупштини. Ако неко подноси оставку, онда се осјећа кривим. Не размишљам о оставци, али једва чекам да узмем дневник у руке, дневник је светиња и да се вратим настави – рекао је Бојовић.

Б.Б.

Потпредсједница Скупштине и један од предлагача измјена закона Бранка Бошњак истакла је за "Дан" да је врло чудна агилност директора школа у вези са реизбораом јер се та норма и досад примјењивала.

– Обично се жале они који имају пропусте у раду. Вјерујем да ће ово довести до деполитизације. Очекујем да се смијени значајан број оних директора који су злоупотребљавали школу у партијске сврхе. Имамо огроман број политичких инструираних директора, којима је интерес партије, нажалост, био испред образовања дјеце. Гледаће се да нико не остане без посла, без они који су злоупотребљавали функцију. Начелни договор владајуће већине је да људи остану у школама и да се брине о њиховој егзистенцији. Има људи који су и противзаконито на тим позицијима, нијесу испуњавали услове конкурса. Они који су радили нема чега да се боје. Ако постоји подршка колектива, нема разлога да се појединци смјењују. Знајући наш систем образовања врло је мало професионалности. Што се тиче пријетње да неће мирно гледати, имамо институције које су ту да испитају шта је законито. Они који су куповали личне карте, користили школе у партијске сврхе и вршили притисак на наставнике за кога да гласају биће смијењени – казала је Бошњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:44