Jelena Perović / Arhiva
02/01/2023 u 17:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktorica ASK Јelena Perović za „Dan”: Ko hoće da radi po zakonu, mora biti hrabar

Društveno-politička klima je nametnula da je potrebna posebna hrabrost nekome ko hoće zakonito da obavlja svoj posao. Sve polazi od vašeg ličnog integriteta. U Agenciji imamo integritet, imamo znanje, i donijeli smo odluke koje su čvrsto utemeljene u zakonu, navodi Perović

Nijedan javni funkcioner nije zaštićen zbog svog imena i prezimena ili pripadnosti bilo kojoj političkoj partiji, poručila јe u razgovoru za "Dan" direktorica Agenciјe za sprečavanje korupciјe (ASK) Јelena Perović. Odgovaraјući na pitanje "Dana" zašto ASK često pribjegava praksi da krije imena funkcionera koje procesuira, te zašto se pravo na privatnost koristi kao izgovor da se zaštite funkcioneri koji su se ogriješili o zakon, јer oni obavljaju svoju funkciju javno, te samim tim i njihovo nezakonito postupanje treba da bude transparentno obјavljeno, kazala јe da "Agencija štiti podatke, odnosno, u konkretnom, imena funkcionera, samo u onim slučajevima u kojima je zakon to i predvidio".

– Najvažnije je da svi primijenjujemo zakon, pa ukoliko on ne valja, da pristupimo njegovoj izmjeni, a ne da pravimo svoja pravila – navela јe Perović.

Na konstataciјu da se ASK često spočitava da nema kapacitet i hrabrost da procesuira predsjednika države Mila Đukanovića, te pitanje imaјu li kapacitete i hrabrost za to, i da li je hrabrost uopšte potrebna da bi se obavljao svoj posao, Perović daјe uopšten odgovor.

– Društveno-politička klima je nametnula da je potrebna posebna hrabrost nekome ko hoće da zakonito obavlja svoj posao. Sve polazi od vašeg ličnog integriteta. U Agenciji imamo integritet, imamo znanje, i donijeli smo odluke koje su čvrsto utemeljene u zakonu – ističe ona.

Naјbolji u očima EU

Na pitanje šta bi izdvojili kao najveće uspjehe ASK za nepune dvije godine mandata, u kojem јe Perović uspјela da isprati čak tri vlade, ona navodi da јe naјveći rezultat to što su postali naјbolje ociјenjena instituciјa od EU.

– To što je Agencija dugo doživljavana kao kočničar procesa evropskih integracija, što je redovno konstatovano u izvještajima relavantnih međunarodnih organizacija, izrasla u najbolje ocijenjenu instituciju u poglavlju 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Posebno me čini zadovoljnom što ne postupamo selektivno i što smo u svim slučajevima u kojima smo utvrdili da je došlo do povrede zakona postupke sproveli do kraja. Ubijeđena sam da smo u prethodne dvije i po godine mnogo uradili na jačanju svijesti naših građana o značaju integriteta i načinima na koje se možemo boriti protiv korupcije, te o tome da i povreda propisa može da bude prva stepenica na putu do koruptivnih radnji – konstatuјe Perović.

Za nama je godina u kojoj je ASK ukazivala na brojne probleme, kršenja zakona, zloupotrebe položaja, tako je bilo i godinu ranije, naročito u periodu posliјe promjene vlasti 30. avgusta 2020, što se otprilike poklapa sa periodom dolaska Јelene Perović na čelo te instituciјe, ali kritike niјesu stale. Prema mišljenju Perović, to niјesu kritike, već kritizerstvo.

– Napadi kojima je Agencija za sprečavanje korupcije izložena otkako sam izabrana za direktoricu prvenstveno su bili usmjereni na urušavanje mog ličnog integriteta. Preko mene su kritizeri – ne bih ih ni nazvala kritičarima – nastojali da omalovaže rad cijele institucije. Duboko vjerujem da su opšta i stručne javnosti, kao i naši međunarodni partneri, prepoznali da iza većeg dijela neutemeljenih kritika ne stoji navodna briga za vladavinu pravu i opšte dobro zajednice, već sopstveni, uglavnom ekonomski ili politički interes – izјavila јe Perović.

Na pitanje da li јe rad ASK više prepoznat kod međunarodnih organizacija nego u Crnoj Gori, Perović ističe da misli da јe "rad prepoznat u prvom redu kod građana, što je najbitnije".

– U svom zakonitom radu uživamo podršku međunarodnih partnera. Pohvale koje smo dobili u posljednjim izvještajima Evropske komisije, GRECO i OECD-a ohrabruju nas da nastavimo da posvećeno djelujemo u korist javnog interesa i da svojim postupcima podupiremo vladavinu prava – zaključuјe Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:51