/ CHARLES YUNCK
22/10/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорица КЦЦГ у Берлину: Лијечење пацијената ће бити усклађено са европским препорукама

Искуство посјете Јединици Интензивне његе у оквиру клинике Charité вриједно је у организационом смислу, поручила је директорица КЦЦГ из Берлина

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић посјетили су Универзитетску болницу Charité у Берлину гдје ће, током новембра мјесеца, на обуци бити четири љекара КЦЦГ и двије медицинске сестре.

- Као директорица Клиничког центра Црне Горе захвална сам на свему што је угледни Институт Роберт Кох до сада учинио у циљу унапређења рада највеће здравствене установе у нашој земљи као и што је препознао потенцијал КЦЦГ да се приближи високим стандардима њемачке медицине. Искуство посјете Јединици Интензивне његе у оквиру клинике Charité вриједно је у организационом смислу, али и у сфери терапијског лијечења и кадровске и техничке опремљености- поручила је директорица КЦЦГ из Берлина.

Током посјете Универзитетској болници Charité, као тема се посебно издвојила телемедицина која би омогућила да са пацијентима КЦЦГ, иако на даљину, раде и љекари из Берлина.

Подсјећају да је у септембру у Подгорици потписан Споразум о формирању Савеза клиничких сарадника Црне Горе чији су чланови, поред наше установе, Универзитетска клиника Charité, Институт Роберт Кох и Институт за јавно здравље Црне Горе. У том контексту, већ од новембра наши љекари боравиће на едукацији у Њемачкој, гдје ће имати практични и теоријски тренинг.  

Раније данас, министарка здравља је из Берлина најавила да ће Министарство здравља Њемачке донирати Црној Гори 1.536 јединица моноклоналног антитијела (мАб) Casirivimab i моноклоналног антитијела (мАб) Imdevimaba које се састоји од 1.536 бочица Casirivimaba и 1.536 бочица Imdevimaba за комбиновану примјену. Вриједност донације је 3.172.454 еура.

У црногорској делегацији, поред министарке здравља и директорице КЦЦГ су и директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић и шефица канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:42