Ковачевић / Фото: Иван Петровић Ипе
07/03/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорка ЦДТ-а осудила сексизам у ЦГ: Изглед жена постао предмет вулгарности

Kулминацијом насиља у јавном дискурсу у претходних пар година посебно су погођене жене, политичарке, новинарке и активисткиње, тврди Ковачевић

У јавној сфери, а нарочито на друштвеним мрежама у Црној Гори жене су све више изложене мизогинији и сексизму, али и посебној врсти оркестрираних кампања дефамације, понижавања и дискредитације, сматра програмска директорка Центра за демократску транзицију (ЦДТ) Милица Ковачевић. 

- Жене у Црној Гори које су успјеле да превазиђу препреке непријатељског политичког и економског окружења и задатих друштвених улога и искораче у јавно и политичко данас су суочене са политичким насиљем које, ни у приближној мјери, не погађа њихове мушке колеге. Kулминацијом насиља у јавном дискурсу у претходних пар година посебно су погођене жене, политичарке, новинарке и активисткиње. Оне су изложене насиљу које није мотивисано само политичким разликама, већ чији је циљ да их деградирају као жене и искључе из учешћа у политичком и јавном животу- истакла је она. 

Подсјетила је да је лани ЦДТ забиљежио више десетина кампања на друштвеним медијима чији је циљ био да  омаловаже, ућуткају и застраше политичарке и жене које су се уопште усудиле да учествују у јавном животу.  

- Њихова активистичка потреба је континуирано излагана подсмијеху и осуди за „мијешање у све“. Њихова преданост и горљивост у одбрани својих ставова дискредитовани су као ирационалност и хистерија. Вриједност њихове жустре аргументације је умањивана мизогиним лекцијама о лијепом понашању. Њихова увјерења су означавана разним синонимима за лудило и етикетама које нијесу добијале њихове мушке колеге. Њихове године, фризуре, одјевне комбинације и физички изглед били су предмет највулгарнијих сексистичких напада – у ријечи или карикатури.  Допустили смо као друштво да анонимна екстремизована гомила одлучује кога ће искључити из јавног живота. А њихова мета чешће од других биле су жене. Ово стање компромитује темељне принципе демократије јер женама ускраћује право да на равноправним основама и слободно учествују у политичком и јавном животу- навела је Ковачевић. 

Позвала је политичке лидере и носиоце јавних функција да заузму чврст став против мизогиних напада усмјерених на жене.  

- Позивамо тужилаштво да коначно предузме одлучне кораке на сузбијању дискриминације, мржње и нетрпељивости мотивисане родним предрасудама.  Позивамо институције надлежне за регулацију медија да досљедно и строго санкционишу свако испољавање насиља и дискриминације над женама у медијима.  Позивамо посланике и посланице да у предстојећој изборној реформи посебну пажњу посвете регулацији сексистичког језика и говора мржње у кампањама и заштите жене кандидаткиње од неједнакости и застрашивања у изборном процесу.   Позивамо органе јавне власти да усвоје нове или ревидирају постојеће етичке кодексе како би се досљедно санкционисали говор мржње и мизогини иступи носилаца јавних овлашћења, јавних фунционера и државних и локалних службеника и намјештеника- закључила је Ковачевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:15