Studenti u Upravi za vode / - UPRAVA ZA VODE
18/12/2023 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Direktorka Uprave za vode: Naša dužnost je da osiguramo održivo korišćenje vodnih resursa

Naš je zadatak da prenesemo znanje i iskustvo novim generacijama koje će biti budući nosioci promjena u oblasti zaštite životne sredine, poručila Bajović studentima Zaštite životne sredine posjetili Upravu za vode

Studenti master studija Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, sa studijskog programa Zaštite životne sredine, posjetili su Upravu za vode i upoznali se sa njenim nadležnostima i aktivnostima koje sprovodi u cilju očuvanja i zaštite crnogorskih voda.

- Naš je zadatak da prenesemo znanje i iskustvo novim generacijama koje će biti budući nosioci promjena u oblasti zaštite životne sredine. Ova posjeta je prilika da studentima približimo važnost očuvanja vodnih resursa, kao i kompleksnost upravljanja istima u kontekstu održivog razvoja - kazala je direktorica Uprave za vode Vesna Bajović koja je sa zadovoljstvom prihvatila predlog prof. dr Milene Tadić za organizaciju događaja.

O nadležnostima i aktivnostima Uprave detaljnije su govorile službenice Vesna Karadžić i Tamara Kuč.

- Kao Uprava za vode, imamo ključnu ulogu u sprovođenju nacionalne politike upravljanja vodama u Crnoj Gori. Naša dužnost je da osiguramo održivo korišćenje vodnih resursa, što je temelj našeg rada. Posebno smo ponosni na naš doprinos brojnim državnim i međunarodnim projektima koji su usmjereni ka zaštiti i unapređenju vodnih resursa - kazala je Karadžić.

U skladu sa Zakonom o vodama, kako je dodala, Uprava za vode je uspjeli da razvije ključne registre i katastre, kao što su katastar zagađivača i katastar vodnih objekata, a prezentovala je i Registar voda donijet u martu ove godine.

Sve to, kako je kazala Kuč, objedinjeno je u jedinstveni Vodni informacioni sistem. Istakla je da je fokus Uprave na transparentnosti, inovacijama i implementaciji najboljih praksi u upravljanju vodama.

- Posebno sam ponosna što možemo da predstavimo Vodni informacioni sistem, koji je ključan alat u našem radu i predstavlja ključan korak u našem napretku u digitalitaciji. Ovaj sistem ne samo da olakšava naš rad, već i osigurava bolje očuvanje i upravljanje našim vodnim bogatstvom - kazala je Kuč.

Predstavnice Uprave za vode su zaključile da cilj nije samo da štitimo vodne resurse, već i da inspirišu mlade ljude da se aktivno uključe u ove aktivnosti:

- Nadamo se da će ova posjeta podstaći studente da nastave da se obrazuju i razvijaju u ovoj važnoj oblasti, i da će u budućnosti doprinijeti očuvanju i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori - naveli su iz Uprave za vode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:55