Ilustracija / rts
18/07/2022 u 18:03 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dјeca naјčešće žrtve trafikinga

Policiјa lani otkrila pet lica koјa su bila predmet trgovine ljudima

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policiјe su tokom 2021. godine sproveli postupak formalne identifikacije u odnosu na 11 lica, pri čemu јe za njih pet dodijeljen status žrtve trgovine ljudima (četiri ženskog i јedno muškog pola), pokazuјu podaci iz izvјeštaјa o realizaciјi Strategiјe za borbu protiv trgovine ljudima. Sva lica kojima je dodijeljen status žrtve trgovine ljudima bila su maloljetna, a od tog broja dva lica ženskog pola su identifikovana kao žrtve trgovine ljudima u svrhu sklapanja nedozvoljenog braka, јedna dјevoјčica kao žrtva trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije, a dva (jedno muškog, jedno ženskog pola) u svrhu prosjačenja. Na osnovu dodijeljenog statusa, tim licima je obezbijeđena sva neophodna pomoć i zaštita u cilju njihove reintegracije.

Evidentiran 2.941 poziv

U okviru operativnog cilja "unaprijediti preventivne aktivnosti i učešće svih aktera na državnom nivou u njihovom sprovođenju", i pored izazova identifikovanih u realizaciji preventivnih aktivnosti, tokom 2021. godine došlo je do povećanja broja poziva ka nacionalnoj SOS liniji za žrtve trgovine ljudima. Naime, na predmetnoj SOS liniji za žrtve trgovine ljudima 11 6666 tokom 2021. godine evidentiran je ukupno 2.941 poziv, od toga 1.098 informativnih poziva, 613 prekinutih poziva i 1.230 ostalih poziva (porodično nasilje i ostale vrste nasilja nad ženama i djecom, koji su u tom slučaju prosleđivani nadležnim institucijama).

Kako se navodi u izvјeštaјu u okviru strateške oblasti "Prevencija trgovine ljudima", realizovan je značajan broj obuka u cilju jačanja stručnih kapaciteta predstavnika nadležnih državnih organa za proaktivnu identifikaciju, upućivanje, zaštitu i reintegraciju potencijalnih žrtava i žrtava trgovine ljudima, kao i za kvalitetno procesuiranje izvršilaca krivičnog djela trgovina ljudima. U okviru ovog operativnog cilja realizovane su ukupno 23 obuke za 206 predstavnika organa za sprovođenje zakona. Obuke su u znatnoj mjeri doprinijele jačanju stručnih kapaciteta predstavnika institucija nadležnih za borbu protiv trgovine ljudima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:01