/ фото: интернет
27/05/2021 u 17:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјечји додатак солидан почетак за смањивање сиромаштва

Из те међународне организације су честитали Скупштини на увођењу бесплатних уџбеника за ученике основних школа и дјечјег додатка за сву дјецу до шест година

Увођење дјечјег додатка за сву дјецу до шест година у Црној Гори солидан је почетак за смањивање сиромаштва, оцијенили су из УНИЦЕФ-а. Из те међународне организације су честитали Скупштини на увођењу бесплатних уџбеника за ученике основних школа и дјечјег додатка за сву дјецу до шест година. Како су навели, то је корак у правом смјеру који мора бити фискално одржив.

- Заснован је на поузданој анализи система социјалне заштите, породицама мале дјеце пружа дугорочну предвидљивост прихода и у складу је с принципом улагања у ране године дјетињства као кључном шансом за развој сваког дјетета, посебно ако га допуњава приступ квалитетној здравственој заштити, образовању и заштити од насиља- рекли су из УНИЦЕФ-а.

Они су подсјетили да је у фебруару, у Скупштини, представљена је вишедимензионална анализа дјечјег сиромаштва у Црној Гори која је показала да су најмлађа дјеца највише угрожена. Из УНИЦЕФ-а су истакли да су ране године живота од кључног значаја за дијете јер је то периоду када се развија 90 одсто мозга и када се стиче способност успостављања значајних међуљудских односа.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер казао је да је пружање подршке дјеци током раног дјетињства солидан почетак за смањивање сиромаштва.

- Остаје нам критични јаз који се тиче дјеце која имају преко шест година- рекао је Сантандер и поручио да је УНИЦЕФ спреман да подржи Владу да развије политике кроз које ће се тај јаз премостити.

Према ријечима Сантандера, примјери најбоље међународне праксе показују да постоје три принципа успјеха када је ријеч о развоју таквих политика.

- Неопходно је развити политике засноване на поузданим подацима и темељној анализи доступних опција, осигурати да одабране политике буду дугорочно финансијски одрживе за буџет земље и осигурати да кључне заинтересоване стране добију прилику да учествују у развоју политика за њих и утичу на њих- рекао је Сантандер.

Из УНИЦЕФ-а су казали да је од пресудног значаја је да се чује глас дјеце и родитеља, јер они најбоље познају проблеме с којима се свакодневно суочавају и могу подијелити своје идеје о најбољим начинима да се они ријеше. Због тога је, како су навели, УНИЦЕФ подржао спровођење двогодишње анализе система социјалне заштите у Црној Гори по међународно познатој методологији ЦОДИ, а чији ће резултати сјутра бити представљени управном одбору којег води министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Из УНИЦЕФ-а су објаснили да анализа предлаже листу могућих реформи система социјалне заштите.

- На основу анализе финансијске одрживости различитих реформи и директних консултација са породицама, Влада може одабрати оне реформе система социјалне заштите које најбоље одговарају потребама Црне Горе- навели су из те међународне организације.

Они су указали да је свако треће дијете у ризику од сиромаштва у Црној Гори, а да је економска криза изазвана пандемијом коронавируса вјероватно повећала тај број. За рјешавање проблема дјечјег сиромаштва и прекидање међугенерацијског циклуса сиромаштва, како су оцијенили из УНИЦЕФ-а, није довољна само финансијска помоћ.

- Рјешавање овог проблема налаже да свако дијете има приступ квалитетној здравственој заштити и квалитетном образовању, да свако дијете буде у прилици да развије адекватне вјештине за своју будућност, као и да има приступ спорту и култури- истакли су из УНИЦЕФ-а.

Према њиховим ријечима, рјешавање поменутих проблема налаже да свако дијете буде заштићено од свих облика насиља, злостављања и искоришћавања.

- Као што је показала Вишедимензионална студија сиромаштва у Црној Гори, све ово је потребно и то од тренутка када се дијете роди, па све до успјешног преласка у одрасло доба- навели су из УНИЦЕФ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:49