Bošnjak / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
01/04/2023 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dnevnim centrima za osobe sa autizmom nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama, stoga, biće jedno od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, ne samo kako bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji naše zajednice, već i kako bi se podigao nivo demokratizacije crnogorskog društva, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednice Skupštine

Iako su pokrenuta brojna zakonska rješenja i inicijative koje su pružile roditeljima neke mogućnosti da se uhvate u koštac sa izazovima koje nosi autizam njihove djece, često je njihova borba - borba da se učini nemoguće, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak.

- Dnevnim centrima u Crnoj Gori nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar, dužina korišćenja i boravka u resursnim centrima, da ne govorimo o primjeni novih mogućnosti kada je u pitanju tretman autizma. Da li, na taj način, djeca sa autizmom postaju nevidljiva, izolovana, zanemarena, a kako je tek roditeljima u stalnom lutanju i potrazi za pomoć, plaćanju skupih tretmana i zadatku da prežive kao porodica, navodi se u saopštenju.

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama, stoga, biće jedno od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, ne samo kako bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji naše zajednice, već i kako bi se podigao nivo demokratizacije crnogorskog društva, podstakli programi i ciljevi socijalne i zdravstvene zaštite, prava djece i odraslih sa autizmom i ukupna društvena solidarnost, zaključuje se iz Kabineta potpredsjednice Skupštine.

- Stručnjaci kažu da autizam nije oboljenje, već stanje, jer mozak osobe sa poremećajem iz spektra funkcioniše na drugačiji način od većine ljudi. Oko jedan posto svjetske populacije ima poremećaj iz spektra autizma, dakle, više od 75 miliona ljudi. No, u Crnoj Gori ne postoje još uvijek zvanični statistički podaci koji bi ukazali na realno stanje,osim što zabrinjava porast djece i omladine, u posljednje tri decenije, koja imaju autizam, navode oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. jun 2023 04:57