/ - фото илустрација - архива
27/02/2022 u 10:34 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дневно у Црној Гори од рака премине до пет грађана

Пет наjучесталиjих примарних локализациjа малигних неоплазми, код оба пола, су плућа, доjка, немеланомске малигне неоплазме коже, као и колоректум и мокраћна бешика и чине 52,5 одсто свих новорегистрованих случаjева

Црна Гора је први регистар малигних неоплазми добила тек 2013. године и од тада се систематски прикупљаjу подаци о свим случаjевима оболиjевања од рака међу становницима наше државе. Тадашњи подаци, као и најновије процјене, показују да се у нашој држави чак свака три сата открије један случај оболијевања од рака, а да дневно премине до пет пацијената.

У Институту за јавно здравље (ИЈЗ) казали су "Дану" да до 2013. ниjесу постоjали подаци о броjу обољелих од рака у Црноj Гори. Подаци коjи се могу наћи у Статистичким годишњацима (до 2013) се односе на броj контаката (посjета) пациjената обољелих од рака са здравственин системом. То ниjесу броjеви случаjева обољења или броj обољелих од рака (jедна особа може обољети од више врста рака).

– Прве године регистрациjе (2013) jе било укупно 2.784 случаjа оболиjевања од рака (укључуjући и случаjеве рака коже), другим риjечима, у просjеку на свака три сата регситрован jе jедан нови случаj оболиjевања од рака. Исте године од рака jе умрло 1.547 особа или просjечно сваки дан су четири особе умрле од рака. То су до сада jедини званично обjављени подаци о оболиjевању од рака у Црноj Гори. Разлог за то jе недовољни броj запослених у Регистру. Подаци за 2014. годину су у припреми за обjављивање – саопштили су из ИЈЗ.

Годишње оболијева око 20 дјеце

У ИЈЗ кажу да је током 2013. године било 17 случаjева оболиjевања од рака међу дjецом од нула до 14 година. У узрасноj категориjи до 19 година били су 24 случаjа оболијевања.

– Процjене за 2020. годину, за исте узрасне категориjе, су 17 нових случаjева за дjецу 0-14 година и 23 за категориjу 0-19 година старости – наводе у тој установи.

На основу података из 2013. године су направљене процjене о броjу нових случаjева оболиjевања од рака у Црноj Гори за 2020. годину, процjене jе урадила Међународна агенциjа за истраживање рака у Лиону. Према тим процjенама броj нових случаjева у Црноj Гори током 2020. године jе 3.184 (укључуjући случаjеве рака коже), а проциjењени броj умрлих од рака jе 1.765.

– Пет наjучесталиjих примарних локализациjа малигних неоплазми, код оба пола, су плућа, доjка, немеланомске малигне неоплазме коже, као и олоректум и мокраћна бешика и чине 52,5 одсто свих новорегистрованих случаjева у 2013. години. Малигнитети наведених локализациjа су повезани са нездравим животним стиловима (пушење дувана, физичка неактивност, гоjазност, нездрава исхрана, прекомjерна конзумациjа алкохола и прекомjерно излагање сунчевоj свjетлости), што указуjе на значаj примарне превенциjе чиjи jе циљ смањење ризика удружених са овим факторима коjи се могу модификовати. Наjзаступљениjе локализациjе малигних неоплазми код мушкараца су биле: трахеjа, бронх и плућа (скоро сваки пети новорегистровани случаj код мушкараца), кожа (немеланомске малигне неоплазме), дебело цриjево, ректум и анус (сваки десети нови случаj), простата и мокраћна бешика. Наjзаступљениjе локализациjе малигних неоплазми код жена су биле: доjка (четвртина свих новорегистрованих случаjева код жена, уjедно и друга локализациjа по учесталости за оба пола), кожа (немеланомске малигне неоплазме), дебело цриjево, ректум и анус, трахеjа, бронх и плућа и грлић материце – кажу у ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:36