Бојан Машановић и Милојко Спајић / - Портал Дан
25/10/2021 u 13:14 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворено писмо доцента Машановића министру Спајићу: Неухрањено свако седмо дијете

Да ли jе могуће да за Министарство финансиjа и социjалног старања ниjе алармантан податак да jе свако седмо диjете неухрањено у Црноj Гори, упитао је Машановић

У Црноj Гори постоjи висок проценат неухрањене дjеце, од шест до 14 одсто, зависно од пола и узраста, упозорио је доцент на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе Боjан Машановић, који је упутио отворено писмо министру финансиjа и социjалног старања Милоjку Спаjићу. Повод за писмо су, како је навео, драматично лоши резултати недавног истраживања тог факултета коjе jе указало на висок ниво неухрањене дjеце у Црноj Гори, са претпоставком да он може бити jош виши. Према истраживању тог факултета, неухрањено је свако седмо дијете.

– Иако се показало да нормална ухрањеност доминира код црногорске дjеце, вишегодишњим праћењем дjеце узраста од 5 до 12 година, утврдили смо да постоjи висок проценат прекомjерно ухрањене и гоjазне дjеце. Ипак, то ниjе оно што би требало да заокупи вашу пажњу а мене изненади што jош нико ниjе реаговао из вашег ресора, па макар и формалним саопштењем за jавност. Наиме, изненадило ме jе то што нико из ресорног министарства ниjе примиjетио да у Црноj Гори постоjи висок проценат неухрањене дjеце, од шест до 14 одсто, зависно од пола и узраста. Да ли jе могуће да за Министарство финансиjа и социjалног старања ниjе алармантан податак да jе свако седмо диjете неухрањено у Црноj Гори, или свако шеснаесто у наjбољем случаjу (зависно од анализираног субузорка)? Сва та дjеца имаjу родитеље коjи су, вjероватно jош гладниjи. Сигуран сам да вам, на основу наших резултата, неће бити тешко да израчунате колико jе породица гладно у Црноj Гори. Знам да jе то проблем коjи ниjе лако риjешити, али ми смета то што jе изостала реакциjа институциjе коjоj не би смjело да промакне овако нешто – истакао је у писму Машановић.

Помоћи становништву

Машановић апелуjе на Спајића, али и остале министре, да скупа покрену "МонтеФИТ" платформу како би кренули са прикупљањем података и формирали националну базу коjа би помогла црногорском становништву.

– У томе Факултет за спорт и физичко васпитање може бити квалитетан партнер, како овоj власти, тако и свакоj наредноj коjа ће доћи, кроз успостављање jедног дугорочно одрживог програма за праћење тjелесног и здравственог статуса дjеце и омладине у Црноj Гори. На таj начин бисмо осигурали сигурну будућност црногорском друштву у наведеном диjелу а све наведено, независно од политичких, етничких и било коjих других разлика. Спремни смо да радимо за добробит Црне Горе и с нестрпљењем чекамо ваш позив – закључио је Машановић.

Он додаје да је факултет спроводио вишегодишњи мониторинг тjелесне композициjе дjеце у Црноj Гори, међутим, подаци су сакупљани без узимања личних података испитаника, тако да, у овом тренутку ниjе могуће, идентификовати породице коjима jе потребна социjална помоћ.

– Менталитет нашег народа нам jе добро познат, тако да сам скоро па сигуран да се неће велики броj породица обратити за помоћ са поруком да су гладни. Из тог разлога неопходна jе индиректна метода коjа би утврдила коjе поjединачне породице су у неприлици, након чега би морала услиjедити конкретна акциjа министарства коjим руководите. Ми имамо предлог – предлажемо Вам да спроведемо ново истраживање, по угледу на словеначки "СлоФИТ", гдjе наше колеге са Факултета за спорт у Љубљани спроводе мониторинг комплетне популациjе од предшколског, преко школског узраста до студената, а наведена база података, коjа садржи и личне податке испитаника користи се за разне намjене коjе могу унаприjедити словеначко друштво у погледу jавног здравља, али и великог броjа социjалних питања – навео је Машановић у писму министру Спајићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:36