/ - фото: ПР ЦЕНТАР
27/12/2021 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додијељена универзитетска признања професорима за најбоље резултате

Ректор УЦГ, Владимир Божовић, казао је да су научни и педагошки резултати професоре и професорице препоручили за престижну награду

 Развој друштва кроз улагање у науку је дуготрајан, али сигуран процес на чврстим темељима порука је са свечаности Универзитета Црне Горе  на којој су додијељене годишње награде за посебан допринос развоју научно-истраживачког, умјетничко-истраживачког рада и међународном позиционирању Универзитета.

Ректор УЦГ, Владимир Божовић, казао је да су научни и педагошки резултати професоре и професорице препоручили за престижну награду, али то што су их одабрале колеге говори, како је рекао, о угледу међу онима са којима дијеле радни простор и вријеме. 

- Стога, а посебно у околностима у којима живимо, добити недвосмислену подршку колега је изузетан успјех, по мом мишљењу не мањи од оног због ког смо се данас окупили. Уз вашу помоћ, уз ваш предан рад, УЦГ је већ остварио пуно. Наравно, наше амбиције нису да останемо ту гдје смо сад. Прво морамо искрено и објективно погледати пут себе и утврдити колико ми заиста можемо. То се у савременој универзитетској лексици назива - самоевалуација. Како каже писац: Кад се много хоће, а мало може, онда сте свима дужни и криви, и стално сте у лажи. Зато је важно да освјешћени у  односу на сопствене могућности идемо корацима сразмјерним нашим моћима, али енергично и упорно напријед- поручио је Божовић.

Казао је да је управо основан Институт за напредне студије, мјесто сусрета различитих научних дисциплина,  који ће у фокусу имати научноистраживачки рад у области друштвено-хуманистичких наука, информационо-комуникационих технологија, биомедицине, као и осталих области попут екологије, енергетске ефикасности, климатских промјена, биотехнологија.

- Полажемо наде, и очекујемо да ће управо овај Институт дати замах цјелокупној научноистраживачкој заједници и подршку у развоју будућих пројеката. А поред све озбиљнијег и квалитетнијег скупа докторских студијских програма које нудимо на Универзитету, од ове године богатији смо, захваљујући посевећености професора Радована Стојановића, и за још један, интердисциплинарни докторски студиј на енглеском језику. То је уједно одговор УЦГ-а на све већи кадровски дефицит у изузетно привлачној области Заштите животне средине- навео је Божовић.

Сматра да је развој друштва путем улагања у науку дуготрајан, али сигуран поступак на чврстим темељима.

Проф. др Мира Вукчевић са Металуршко-технолошког факултета казала је да је ове године добила признање за број публикованих радова, за интензивну пројектну активност, интернационалну истраживачку групу чији је члан и која се окупила око проблематике третирања индустријског отпада у Црној Гори за потребе грађевинске индустрије.

- Награда је добра мотивација, више мотивација за групу и младе људе који раде са мном, него за мене лично. То је мотивација за тему, за млађе људе и за промоцију Црне Горе и Универзитета- истакла је Вукчевић.

Проф. др Владимир Савковић са Правног факултета, казао је да награда за њега представља, прије свега, признање од колега са факултета и цјелокупне академске заједнице и подстрек да настави са радом и подстакне млађе колеге да постигну и више.

Награђени су: проф. др Рифат Алихоџић са Архитектонског факултета, др Велибор Спалевић са Биотехничког факултета, проф. др Маја Баћовић са Економског факултета, др Милош Брајовић са Електротехничког факултета, доц. Душан Касалица са Факултета драмских умјетности, проф. др Милена Јовићевић са Факултета ликовних умјетности, проф. др Саша Кнежевић са Факултета политичких наука, доц. др Илија Мориц са Факултета за туризам и хотелијерство, проф. др Милица Вуковић Стаматовић са Филолошког факултета, проф. др Маријан Премовић са Филозофског факултета, доц. др Слободан Живаљевић са Грађевинског факултета, проф. др Радоје Вујадиновић са Машинског факултета, проф. др Саша Раичевић са Медицинског факултета, проф. др Мира Вукчевић са Металуршко-технолошког факултета, проф. Марија Ђурђевић Илић са Музичке академије, проф. др Шпиро Ивошевић са Поморског факултета, проф. др Владимир Савковић са Правног факултета, др Раденко Шћекић са Историјског института, др Весна Мачић са Института за биологију мора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:00