Логотип препознај моје могућности / - фото: УНДП
12/10/2021 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додиjељени грантови за промоциjу реформе система процjене инвалидитета

Из УНДП-а су казали да ће кроз низ проjектних активности jавност бити информисана о питањима са коjима се ОСИ и њихове породице свакодневно суочаваjу, као и о реформи тог система коjи промовише инклузиjу и креира праведниjи систем

Невладине организациjе (НВО) ће кроз пет различитих проjеката у наредним мjесецима промовисати реформе система процjене инвалидитета и права и могућности особа са инвалидитетом (ОСИ), саопштено jе из Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП).

Грантови за промоциjу реформе додиjељени су НВО у оквиру проjекта Реформа националног система процjене инвалидитета – Препознаj моjе могућнОСтИ, коjи финансира Европска униjа (ЕУ), а спроводи УНДП.

Из УНДП-а су казали да ће кроз низ проjектних активности jавност бити информисана о питањима са коjима се ОСИ и њихове породице свакодневно суочаваjу, као и о реформи тог система коjи промовише инклузиjу и креира праведниjи систем.

Они су рекли да ће проjектом бити успостављено jединствено тиjело за процjену инвалидитета и развиjена нова методологиjа заснована на моделу људских права, коjа ће замиjенити превазиђени доминантно медицински модел процjене инвалидитета у Црноj Гори.

Из УНДП-а су додали да ће на таj начин особе са инвалидитетом права остваривати на праведниjи и jедноставниjи начин.

Како су навели, у првом позиву за грантове, вриjедном 50 хиљада ЕУР, у компетитивном процесу, средства за имплементациjу пет проjеката добили су Инициjатива младих с инвалидитетом Боке, Центар за грађанско образовање, Удружење родитеља дjеце са тешкоћама у развоjу из Подгорице.

“Као и Савез слиjепих Црне Горе, НВО Еквивалент и Удружење за помоћ лицима ометеним у психофизичком развоjу Никшић”, каже се у саопштењу.

Наводи се да ће те НВО кроз броjне активности, коришћењем различитих комуникационих техника и алата, утицати на подизање свиjести и едукациjу опште jавности, али и различитих циљних група – ОСИ и њихових породица, НВО коjе заступаjу ОСИ, представника надлежних државних и локалних институциjа, представника медиjа.

Проjекат “Реформа националног система процjене инвалидитета“ финансира ЕУ, а спроводи УНДП, у сарадњи са организациjама цивилног друштва коjе представљаjу ОСИ, надлежним министарствима и државним институциjама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:23