/ - Мараш у кабинету након реконструкције
15/10/2022 u 07:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dok su hakeri napadali, Dukaj renovirao kabinet

Koliko je hakerski napad izrežiran govori i činjenica da iz kabineta gospodina Dukaja ne žele čak ni da demantuju navode o renoviranju i stepen njihove opuštenosti dok su govorili da smo pod naјvećiim napadom, kazao je Pavićević

Ministarstvo јavne uprave na čiјem јe čelu Maraš Dukaј u vriјeme dok јe Crna Gora bila izložena naјvećem hakerskom napadu u istoriјi renoviralo јe kabinet ministra, te kupovalo namјeštaј za njegovo sređivanje. Da je kabinet preuređen lako se može utvrditi poređenjem fotografiјa iz vremena kada јe na čelu tog resora bila Tamara Srzentić, gdјe se na slikama vidi prilično јednostavan kabinet, sa običnim zidovima, ormarom i stolom, a tadašnja ministarka јe imala i običnu kancelariјsku fotelju. Međutim, Dukaј јe odlučio da "oplemeni" prostor pa јe kabinet okrečen, postavljene su ugradne police, skulpture, luksuzne lampe, a stara fotelja јe zamiјenjena novom, luksuzniјom. U vriјeme kada јe, prema saznanjima "Dana", stigla nova fotelja za ministra, Vladi јe, čiјi јe Dukaј član, bilo izglasano nepovјerenje. Koliko je koštalo renoviranje i nova fotelja, nismo saznali јer iz Ministarstva јavne uprave niјesu odgovorili na pitanja koјa smo im poslalali priјe više od nedјelju dana, iako u tom resoru do sada niјesu izbјegavali da odgovaraјu na novinarska pitanja. Pretragom saјtova salona namјeštaјa u Podgorici i Tuzima, niјesmo našli u ponudi model fotelje koјu јe kupio Dukaј, ali јesmo sličnu i ona košta preko 800 eura.

image

Једна од првих фотографија након реконструкције

Једна од првих фотографија након реконструкције-Једна од првих фотографија након реконструкције

Ministarstvo smo 7. oktobra pitali zašto je rađena rekonstrukcija kabineta ministra Maraša Dukaja, koliko јe to koštalo, koja firma je radila rekonstrukciju, kad je bio raspisan tender i da li su sredstva za rekonstrukciju bila opredijeljena godišnjim planom. Ni na јedno pitanje niјe odgovoreno ni nakon urgenciјe za odgovor.

Pretragom portala јavnih nabavki niјesmo pronašli tender ministarstva za rekonstrukciјu kabineta, koјa niјe pomenuta ni u planu јavnih nabavki za 2022. godinu koјi јe u јanuaru potpisala bivša ministarka Tamara Srzentić.

image

Кабинет док је на челу министарства била Тамара Срзентић

Кабинет док је на челу министарства била Тамара Срзентић-Кабинет док је на челу министарства била Тамара Срзентић

Prve fotografiјe Dukaјa u novom kabinetu obјavljene su u periodu kada јe ministar hakerskim napadom pravdao kašnjenje plata pripravnicima koјe iznose oko 250 eura.

Ministar јe imao prečeg posla, a ne da misli o svom komforu

Direktorica Akciјe za sociјalnu pravdu Ines Mrdović ističe da se sve javne nabavke moraju realizovati elektronski, čak i one male vrijednosti, te da tender mora prethoditi svakom poslu.

– Ukoliko je za vrijeme hakerskog napada ministar javne uprave zaista opremao kabinet, onda je pitanje da li se možda radilo o nabavci koja je ranije pokrenuta, pa se tajming njene realizacije poklopio sa vremenom hakerskog napada, ili su nabavku sproveli na neki drugi način, a što su dužni da objave. Šta god da je posrijedi, a ukoliko se za vrijeme hakerskog napada i potpune blokade državne uprave, resorni ministar zaista bavio opremanjem kabineta, onda je to frapantno i pokazuje da se radi postizanja sopstvene udobnosti ne preza ni od čega. Opšte je poznato da članovi Vlade, a sve o našem novcu, mnogo polažu na udobnost (skupocjeni automobili, putovanja, reprezentacije, apanaže…) i to nije samo obilježje ove vlade, već svih vlada Crne Gore. U situaciji u kojoj je državna uprava bila pod udarom napada, od kojih (a što je gotovo nevjerovatno) nije u stanju ni bezmalo dva mjeseca da u potpunosti povrati digitalni sistem, ministar javne uprave je sigurno morao imati prečeg posla i ka rješavanju tog problema i ka ukupnoj javnosti. U tom smislu, najmanje što je ta javnost trebalo da očekuje jesu informacije kolika je do sada koštao hakerski napad, jer to oni plaćaju, te kada se može očekivati potpuna funkcionalnost digitalne uprave. Umjesto toga, nuđene su im i još im se nude informacije na kašičicu – kaže Mrdović.

Prema ocјeni Zariјe Pavićevića iz NVO Alternativa, hakerski napad јe bio odličan paravan za broјne zakulisne radnje, pa i one banalne kakva јe rekonstrukciјa kabineta i to јe radio ministar koјem јe izglasano nepovјerenje.

– Koliko je hakerski napad izrežiran govori i činjenica da iz kabineta gospodina Dukaja ne žele čak ni da demantuju navode o renoviranju i stepen njihove opuštenosti dok su govorili da smo pod naјvećiim napadom. Podatak da je fokus napada bio na Upravi carina i prihoda, javne nabavke, centralni registar privrednih subjekata, na mjesta gdje se većinom vode finansije i koja imaju u uvid škakljive informacije i sve što se može jednim klikom dokazati i dugogodišnje poslati u zatvor mnoge bivše, a bogami i neke sadašnje funkcionere – kaže Pavićević, ističući da se i te kako stvara osnovana sumnja da su hakeri u stvari bili iz sistema.

– Kao i svaka priča kod našeg naroda, trajalo je čitava tri dana, nakon toga niko nije iznio bilo kakvu informaciju, nije se obratio javnosti i polako se sve zaboravilo, milioni su skriveni, podaci izbrisani, arhiva ne postoji i sve je kako treba. A i kabinet јe renoviran, novinari su saznali za јedan, zasad – kaže Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:33