Aleksandar Grgurović / foto: Mićko Vujisić
09/12/2023 u 13:54 h
Mićko Vujisić, Blaženka GolubovićMićko Vujisić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grgurović: Borba protiv fašizma i nacizma bila je ključna u istoriji Danilovgrada

U protekloj godini vrata predsjednika skupštine opštine Danilovgrad i vrata predsjednika opštine Danilovgrad bila su otvorena za naše sugrađane. A naša srca otvorena za sve njihove probleme, kazao je bivši predsjednik SO Danilovgrad

Bivši predsjednik SO Danilograd Velimir Đoković otvorio je Svečanu sjednicu povodom Dana opštine.

- Dan opštine Danilovgrad, nesuđene prijestonice Crne Gore, ove godine proslavljamo u atmosferi političke, duhovne, kulturne, infrastrukturne i opšte obnove. Nakon izbora 23. oktobra prošle godine i konstituisanja nove vlasti 30. novembra, Danilovgrad je okrenuo novu stranicu svoje istorije. Građani Danilovgrada pokazali su da se može drugačije i pokazali da promjene jesu za opšte dobro društvo. A mi kao nova lokalna vlast trudimo se da tu volju građana ispoštujemo na najbolji mogući način. Siguran sam da smo uspjeli da podignemo na veći nivo i veći stepen demokratski ambijent u našoj sredini. Da smo uspjeli da prekinemo sa podjelama na našoj i njihovoj i da prekinemo sa praksom da se u gradu pita jedan čovjek ili jedna politička partija. I da uvedemo praksu da izabrani predstavnici građana rade za opšte dobro i opšti interes grada. U protekloj godini vrata predsjednika skupštine opštine Danilovgrad i vrata predsjednika opštine Danilovgrad bila su otvorena za naše sugrađane. A naša srca otvorena za sve njihove probleme. Trudili smo se da pokažemo da smo jedni od njih, da smo svi zajedno građani našeg grada, da smo Danilovgrađani. Ta odrednica je u protekloj godini svima onima koji su htjeli bila konstanta u djelovanju na najveću nepravičnost po bilo kojem osnovu. Duboke političke podjele nisu zaobišle naš grad. Pa sam se trudio da u protekloj godini dana upravo parlament bude mjesto rješavanja važnih pitanja što bi ovo po političkim i demokratskim principima i trebalo da bude - kazao je Đoković.

image

Velimir Đoković

foto: Mićko Vujisić

Istakao je da se trudio da budem predsjednik jednako svim odboricima u lokalnom parlamentu, jer je u svakom od njih pojedinačno vidio 300 svojih sugrađana i 300 onih koji su njima dali podršku i pravo da ih zastupaju.

- Nećemo moći da promijenimo opšte demokratsko i političko pravilo da na državnom ili lokalnom nivou postoje vlast i opozicija. Ali možemo u Danilovgradu, a nadam se i u cijeloj Crnoj Gori, da promijenimo praksu da su lijeva i desna strana u parlamentu, to jest vlast i opozicija, protivnici jedni drugima. Pozivam odbornike u Skupštini opštine Danilovgrad da u narednom periodu, bez obzira na kojoj strani sjede u lokalnom parlamentu, svi zajedno, kroz konstruktivno djelovanje, dobra rješenja i predloge, utemeljene kritike, a sve u demokratskom duhu i ambijentu, rade za dobrobit našeg grada. Prošle godine, na današnji dan, kada je nova demokratska vlast obilježavala po prvi put u svojoj organizaciji dan opštine, a svega nedjelju dana nakon preuzimanja čelnih pozicija, rekao sam da sam ponosan na novo rukovodstvo koje je pokazalo da hoće, zna i može. Danas, kada smo istim povodom okupljeni, želim da to ponovim i iznesem dodatne stavove da će tako biti i u narednom periodu - kazao je Đoković.

Istakao je da se možda građanima Danilovgrada čini da neki procesi i neke aktivnosti idu sporije ili su njihova očekivanja da mogu da idu brže.

- Sa ovog mjesta želim da im poručim da stanje u opštini Danilovgrad koje smo zatekli nije bilo tako i nije dozvoljavalo da se ide bržom progresijom. Morali smo ovih godinu dana da se posvetimo najprije uređenju stanja u opštinskim finansijama i javnim preduzećima i ustanovama kako bismo stvari postavili na svoje mjesto da možemo u narednom periodu normalno da radimo i funkcionišemo. Morali smo da se bavimo mnogim stvarima koje nisu vidljive u okolini u svakodnevnom životu našeg građana. Morali smo da se bavimo stvaranjem ambijenta koji će omogućiti u narednom periodu da stvari procesom krenu snažnijim i bržim tempom - istakao je Đoković.

Danas sa ponosom slavimo tradiciju koja nas oblikuje i dan koji ne samo da nas podsjeća na herojske trenutke prošlosti, već nas takođe obavezuje da sa ljubavlju čuvamo žrtvu i plamen slobode koji su nam preci predali. Na današnji dan 1944. godine, zahvaljujući hrabrim borcima 1. Bokeljske i 10. Crnogorske brigade, u gradu na Čeranića glavici odjekivala je slobodarska pjesma, usklici slobode, izvor pobjede, kazao je Aleksandar Grgurović, predsjednik Opštine Danilovgrad.

- Borba protiv fašizma i nacizma bila je ključna u našoj istoriji, a Danilovgrad se istakao nevjerovatnom hrabrošću svojih građana. Naši preci su se nesebično žrtvovali za slobodu i dostojanstvo, a danas smo dužni čuvati njihovu baštinu i nastaviti se boriti za budućnost nas i naše djece - kazao je Grgurović.

On je istakao da je Danilovgrad oduvijek bio izvor izuzetnih umova, spremnih da hrabro prelaze granice u potrazi za postizanjem izvanrednih rezultata. Opština danas nagrađuje istaknute i zaslužne Danilovgrađane koji su zaslužni za afirmaciju i promociju grada u oblastima kulture, umjetnosti i nauke, dobijaju zaslužena priznanja.

- Nagrađeni pojedinci nisu samo svetionici naše grada, već su inspiracija za sve nas, podsjećajući nas na snagu i potencijal koji krase našu zajednicu. Neka ova priznanja budu podsjetnik da svaki doprinos čini razliku, a svaki poduhvat unapređuje našu zajednicu. Naša odgovornost je da njegujemo kulturu sjećanja, čuvamo nasljeđe naših predaka, ali i da stvaramo budućnost, bolju za sve naše sugrađane. Dan opštine je prava prilika da sagledamo ono što smo zajedno učinili u prethodnoj godini, kako bismo unaprijedili kvalitet života svih naših sugrađana - kazao je Grgurović.

image

Laureati nagrade "9. decembar"

foto: Mićko Vujisić

Dobitnici ovogodišnje Nagrade "9. decembar" su Andrija Radulović, Stefan Šćepanović i Mirjana Brajović posthumno. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posthumno je odlikovao Zorana Kalezića Ordenom Crnogorske zastave drugog stepena, odlikovanjem koje se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru.

Sjednici prisustvuju, predsjednik Ppštine Aleksandar Grgurović, potpredsjednica Marija Radonjić, potpredsjednik opštine Bojan Pavićević, predsjednika Crne Gore Jakov Milatović, potpredsjednika+ Skupštine Crne Gore Boris Pejović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević, ministre Vlade Crne Gore Anđela Jakšić Stojanovića, Naida Nišić, Danilo Šaranović, Janko Odović i Filip Radulović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore generala Zoran Lazarević, predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske i sveštenike Srpske pravoslavne crkve Danilovgrada, ambasadori Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Palestine, počasni konzula Rumunije u Crnoj Gori, gradonačelnica Glavnog grada, predsjednik opštine Žabljak, predsjednici SO Tivat, Kolašin i Žabljak, predsjednik opštine Đakovica sa privremenim organima smještenim u Kosovskoj Mitrovici, bivši predsjednike Skupštine i opština Danilovgrad, predstavnici SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i UBNOR-a Danilovgrada, državni sekretari, direktori i predstavnici državnih ustanova, komandanti Kasarne "Milovan Šaranović", direktori javne ustanove Policijska akademija, srednjih i osnovnih škola u Danilovgradu, laureate nagrade 9. decembar, predstavnici porodice pokojnog Zorana Kalezića, predstavnici Zavičajnog udruženja Danilovgrad u Beogradu, sekretar Skupštine opštine Danilovgrad, glavni administrator opštine Danilovgrad, direktori lokalnih javnih preduzeća i sekretari sekretarijata u opštini Danilovgrad, ugledni privrednici sa teritorije opštine Danilovgrad i građani Danilovgrada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:30