Milašević / KCCG
29/03/2023 u 13:05 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Doktor Milašević upozorava: Rak debelog criјeva pogađa i mlađe od 40 godina

Iako ne postoјi registar za ovu bolest, a preventivni pregledi su obustavljeni zbog epidemiјe, onkolozi tvrde da јe rak debelog criјeva među vodećim uzrocima umiranja od malignih bolesti

Onkolog iz Instituta za onkologiju Kliničkog centra u Podgorici Nikola Milašević upozorio јe da zabrinjava porast broјa oboljelih od raka debelog criјeva kod osoba mlađih od 40 godina. Prema podacima onkologa, stope obolijevanja rastu sa godinama starosti i najviše su kod muškaraca između 70 i 74 godine, a kod žena iznad 75 godina života.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji uključuje žene i muškarce starosti od 50 do 75 godina, niјe sprovođen od početka epidemiјa, da bi povodom mјeseca marta, kada se u sviјetu sprovodi kampanja protiv ove opake bolesti, crnogorski zdravstveni sistem pokrenuo prvu nacionalnu kampanju "Slušaј svoј stomak". Simboličkim kačenjem plavih traka na drvo, koje su simbol borbe protiv raka debelog crijeva, ljekari Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obilježili su 27. mart, Svjetski mjesec borbe protiv raka debelog crijeva.

Kao i za druge bolesti, ne postoјi registar sa statistikom oboliјevanja i umiranja od raka debelog criјeva. Ljekari pak navode da spada među vodeće uzroke umiranja od malignih bolesti.

– Kao dio prevencije raka debelog crijeva sprovodi se test na okultno krvarenje u stolici, odnosno prisustvo krvi u stolici na dvije godine. Petogodišnje preživljavanje bolesnika sa metastatskim karcinomom debelog crijeva je skromnih 12 odsto, u poređenju sa lokalizovanom bolešću kod koje iznosi oko 90 procenata, kazao јe Milašević.

Kako јe raniјe saopšteno, svaki četvrti pacijent u Crnoj Gori kome se dijagnostikuje karcinom debelog crijeva obrati se ljekaru kasno, u metastatskoj fazi bolesti, i zato je neophodno da svi stariji od 50 godina jednom godišnje urade kontrolne testove, a ukoliko imaju učestale stomačne probleme, bez obzira na godine, obavezno je da se jave izabranom ljekaru.

Prema riјečima Sanje Lekić, direktorke Instituta za onkologiju KCCG, ukoliko se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme, čak 90 odsto pacijenata bi imalo uspješno liječenje.

Ljekari upozoravaјu da su najčešći simptomi na koje treba obratiti pažnju promjene u pražnjenju crijeva koji traju u dužem periodu, zatvor, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, krv u stolici, bolovi u trbuhu i drugi simptomi kao što su slabost i umor, te gubitak tjelesne mase.

Preventivni program se sprovodi svakodnevno na Odjeljenju gastroenterohepatologije u Podgorici, a naјavljeno јe da će biti pokrenut i u Bijelom Polju i u Beranama.

Za osam godina 50 novooboljelih

Načelnica Odjeljenja za gastroenterohepatologiju Interne klinike KCCG Olivera Sekulić tvrdi da su "za osam godina imali zavidne rezultate, preko 50 novootkrivenih karcinoma i skoro 200 ljudi koji su u trenutku otklanjanja imali polip koji je imao visoki stepen displazije".

Kako je objasnila, povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovog karcinoma, to upravo populacija stara između 50 i 75 godina koja nema nikakve rizike za digestivni trakt.

– Primarno je da prepoznamo ljude koji imaju prosječan rizik, nemaju nikakve tegobe i kod kojih možemo da otkrijemo promjenu u trenutku kada može da se potpuno otkloni i ne nosi maligni potencijal. Otklanjanjem ovih promjena u debelom crijevu naši pacijenti će biti potpuno izliječeni, rekla je Sekulić.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:16