Анђела Голубовић / - фото: Дом здравља
01/04/2022 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дом здравља обиљежио Дан борбе против алкохолизма: "Буди паметан, буди тријезан"

Из Дома здравља истичу да су 4. и 5. април дани када можете без заказивања и без чекања добити психосоциjалну подршку у Центру за ментално здравље Подгорица

Дом здравља Подгорица jуче jе обиљежио значаjан датум: Дан борбе против алкохолизма - 1. април, а под паролом “БУДИ ПАМЕТАН, БУДИ ТРИJЕЗАН”!

Циљ обиљежавања свjетског дана борбе против алкохолизма jе скренути пажњу на штетан утицаj алкохола на организам, на опасност зависности од алкохола и на узроке коjи доводе до таквих стања. Алкохол доводи до тешких посљедица на породичном, професионалном, социjалном и финансиjском плану, наводи се у саопштењу Дома здравља. 

Они истичу да су 4. и 5. април дани када можете без заказивања и без чекања добити психосоциjалну подршку у Центру за ментално здравље Подгорица.

- На почетку се алкохол користи у мањим количинама, али са протоком времена долази до стварања психичке и физичке зависности и повишене толеранциjе на алкохол. Породица се често jави у подмаклоj фази болести, када су код особе озбиљно изражени карактерни, здравствени, социjални и породични проблеми - поручила је психолог у Дому здравља Анђела Голубовић.

Она додаје да алкохол доводи до последица на психичком и физичком плану, а на психолошком плану доводи до промjена карактера и личности.

- Такође, пациjент непрекидно оправдава своjе пиjење и проналази разлоге и оправдања за своjе пиjење. Хроничном употребом алкохола долази до промjене расположења, концентрациjа слаби, а  слаби и интероперсонална динамика. Могу се jавити и психотични поремећаjи у виду, рецимо, патолошке љубоморе. Разлог настаjања љубоморе jе управо у сексуалноj сфери алкохоличара. После вишегодишњег пиjења код алкохоличара се jавља смањена сексуална потенциjа или потпуна импотенциjа. Међутим, жеља за сексом и даље постоjи. Овакву ситуациjу алкохоличар не приписуjе свом пиjењу, већ сву кривицу пребацуjе на партнерку, коjа jе наводно, по његовим риjечима, изгубила интересовање за њега. У почетку се љубоморне сцене jављаjу само када jе алкохоличар пиjан, а касниjе се љубомора jавља у триjезном стању, и достиже невиђене размjере - истакла је Голубовић.

Она додаје да су породичне улоге у нефункционалном алкохоличарском систему комплетно поремећене.

- Услед болести пациjента, jавља се лоше интерперсонално функционисање, а коjе нарушава дотадашњу породичну динамику. Дjеца алкохоличара нериjетко могу испољавати тешкоће у формирању идентитета, емоционалну лабилност, ниско самопоштовање и низ других проблема. Не смиjемо заборавити да се често у породицама дешава заjедничко минимизирање или чак и негирање проблема од стране фамилиjе, чак и онда  када су проблеми због пиjења очигледни - поручују из Дома здравља Подгорица.  

Само лиjечење алкохоличара jе сложен и дуготраjан процес, у коме се мораjу укључити сви чланови фамилиjе.Оно што jе психиjатрима и психолозима добро познато, а за лаике jе можда непознаница, то jе да пациjент претходно мора бити мотивисан за лиjечење, а социjална подршка и помоћ фамилиjе jе кључна, закључују из Дома здравља Подгорица. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:29