/ -FOTO: ILUSTRACIJA
13/01/2023 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Domovi zdravlja apeluju: Vakcinišite svoju djecu MMR-om, ne nasijedajte na predrasude

Zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija i Crna Gora se suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, kažu iz ovih zdravstvenih ustanova

Domovi zdravlja u Kotoru i Tivtu apelovali su na sve roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu i da ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji. 

- Crna Gora posljednjih godina bilježi ozbiljan pad obuhvata vakcinacije MMR vakcinom, pa trenutna epidemiološka situacija nije povoljna i djeci prijeti opasnost od zaraze malim boginjamam, zauškama i rubeolom. Zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija i Crna Gora, kao i veliki broj zemalja Evrope i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, zbog čega i bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije- navode iz ovig zdravstvenih ustanova.

S obzirom da se u susjednim državama otkrivaju prvi slučajevi obolijevanja od malih boginja (morbile), epidemiolozi upozoravaju da je izvjesno da se ova zarazna bolest pojavi i u našoj zemlji.

- Dom zdravlja Kotor poziva roditelje sa područja naše opštine da odmah zakažu termin za vakcinaciju kod izabranog pedijatra i vakcinišu svoju djecu. Da bi obezbijedili kolektivni imunitet neophodno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto djece. Dostizanjem zacrtanog kolektivnog imuniteta vakcinisana djeca štite i one mališane koji zbog određenih, uglavnom zdravstvenih, problema prosto ne mogu da se vakcinišu- navodi se u saopštenju. 

U Tivtu se vakcinacije može zakazati u Dječjem dispanzeru Doma zdravlja ili putem telefona: 032 673-256  i  067 059-948.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:46