/ -фото: МИНИСТРАСТВО ЗДРАВЉА
22/02/2022 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Донација Њемачке: КЦЦГ први пут у историји има робота за телемедицину

Боровинић Бојовић је оцијенила да се овом донацијом плодоносна сарадња између Министарства здравља цг и Клиничког центра са Институтом Роберт Кох и болницом Шарите из Берлина наставља

Институт Роберт Кох из Берлина донирао је Клиничком центру Црне Горе робота за телемедицину чиме је ова установа постала прва земља Западног Балкана са којом Њемачка успоставља овај вид сарадње.

Донацију је преузела министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић са директорицом КЦЦГ, Љиљаном Радуловић. Делегација из Берлина у којој су замјеник директора Центра за међународно-здравствену сигурност Института Роберт Кох, Андреас Јансен и Мартина Гаснер дочекана је у КЦЦГ гдје ће робот бити коришћен.

Боровинић Бојовић је оцијенила да се овом донацијом плодоносна сарадња између Министарства здравља Црне Горе и Клиничког центра са Институтом Роберт Кох и болницом Шарите из Берлина наставља. 

- Донацијом робота за телемедицину, наша сарадња добија нову димензију која ће, надамо се, трасирати пут да наш КЦЦГ постане регионални центар ове области у региону. Црна Гора је прва земља Западног Балкана која је са Њемачком договорила сарадњу у области телемедицине, и Министарство здравља је захвално на повјерењу угледних њемачких колега, а ја сам сигурна да ће црногорски здравствени систем оправдати и надмашити очекивања- казала је др Боровинић Бојовић.

image
-фото: МИНИСТРАСТВО ЗДРАВЉА

Директорица КЦЦГ је, уз захвалност на досадашњој сарадњи, истакла значај партнерства у области телемедицине.

- Срећна сам што ћемо црногорској јавности данас представити донацију Њемачке у виду робота за телемедицину. На овај начин бришемо физичку дистанцу између Подгорице и Берлина и омогућавамо практично свакодневне консултације љекара Клиничког центра Црне Горе и болнице Шарите- истакла је Радуловић која је објаснила како робот за телемедицину ради. Једноставно је: робот, који је мобилан, треба да буде постављен уз пацијента. Затим се успоставља видео и аудио веза између наше двије куће. Љекари са друге стране, конкретно из Берлина, захваљујући роботу којим преко џојстика управља наш доктор на лицу мјеста, моћи ће да виде и прегледају пацијента као да су буквално уз њега- навела је Радуловић.

Она је казала да испрва очекује да фокус буду КОВИД пацијенти, али, с надом да ће пандемија ускоро бити прошлост, она се нада консултацијама и из свих осталих области медицине.

Радуловић је најавила и да ће КЦЦГ, као прва земља Западног Балкана с којом је њемачка болница Шарите успоставила сарадњу у области телемедицине, настојати да у овај пројекат укључи колеге из сусједних држава. 

- Наша амбиција је да постанемо регионални центар за телемедицину- нагласила је директорица КЦЦГ.

Подсјећамо, сарадња између Министарства здравља Црне Горе и Клиничког центра Црне Горе са Институтом Роберт Кох и болницом Шарите из Берлина озваничена је прошле године и до сада је резултирала завидним постигнућима. 

- Наша сарадња је доказ о томе колико лако, брзо и успјешно слово на папиру интензивно оживљава кад постоје воља и спремност да се предано ради- напоменула је министарка здравља.

„Од новембра прошле године, наши доктори се усавршавају у Њемачкој. Осим усвајања нових, теоријских знања, љекари и медицинске сестре КЦЦГ у Берлину раде и непосредно са својим колегама. Сигурни смо да је овакав вид сарадње додатни импулс нашем медицинском особљу да се из дана у дан доказују и у Црној Гори“, навела је др Боровинић Бојовић.

И директорица КЦЦГ је поручила да се едукација нашег медицинског особља у болници Шарите не завршава њиховим боравком у Берлину, већ напротив. 

- Прва кохорта наших доктора и медицинских сестара која је биравила у Шаритеу, након повратка у Црну Гору, организовала је четири едукације колега којима су пренијели стечено знање из области анестезиологије, интерне медицине и инфективних болести. Усвојена знања у Њемачкој у значајној мјери су примијењена у нашим националним препорукама за лијечење КОВИД пацијената. Нијесмо заборавили ни колеге на примарном нивоу здравствене заштите којима смо подробно пренијели стечено искуство- казала је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:46