/ - FOTO. OMBUDSMAN CG
03/04/2023 u 13:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dosljedno primijeniti Zakon, suspendovati policijske službenike

U pitanju je pet policijskih službenika protiv kojih je 16. maja 2022. godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici potvrđena optužnica zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza na štetu M.B.

Povodom različitih tumačenja imperativne norme čl. 176, st. 1. t.3  Zakona o unutrašnjim poslovima, te apela NVO Akcije za ljudska prava da se uključi u inicijativu zaštite zakonitosti rada u odnosu na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zaštitnik poziva na dosljednu primjenu prava, odnosno postupanje u skladu sa citiranom odredbom.

-Podsjećamo da navedena odredba propisuje da će policijski službenik privremeno biti udaljen sa rada, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom.Ne prejudicirajući konačni ishod krivičnog postupka, Zaštitnik podsjeća da privremeno udaljenje sa posla traje samo do okončanja krivičnog postupka, te da se to već činilo u nedavnoj praksi ovog organa- navodi  Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

U saopštenju dodaju da kako je javnost već obaviještena, u pitanju je pet policijskih službenika protiv kojih je 16. maja 2022. godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici Kvo. br. 22/22, potvrđena optužnica zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz čl. 166 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu građanina M.B.

Zaštitnik podsjeća da je u svom Mišljenju br. 01-448/20-7 od 20.11.2020. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka, utvrdio da su, tada još uvijek neidentifikovani policijski službenici nečovječno i ponižavajuće postupili na štetu pomenutog građanina, kod kojega su nakon sudsko-medicinskog pregleda dijagnostifikovane brojne tjelesne povrede.

-Koristimo i ovu priliku da ponovimo da je Zaštitnik više puta kazao da je teško očekivati da se može uspostaviti sistem apsolutne i potpune eliminacije zloupotreba službenog položaja, uključujući i policijsko zlostavljanje. Međutim, u sistemu koji počiva na vladavini prava, odgovor na svako policijsko zlostavljanje mora biti promptan i efikasan i samim tim, odvraćajući za svako buduće kršenje zakona. Ovdje se misli na okolnost da suzbijanje zlostavljana mora početi "u kući" u kojoj se dogodilo (standard Komiteta za prevenciju mučenja Savjeta Evrope), uključujući identifikaciju počinilaca i potrebu da se slučaj efikasno i brzo istraži i procesuira. Takav pristup bi spriječio generalizaciju svake vrste i sačuvao ugled organizacije u kojoj većina policijskih službenika požrtvovano i profesionalno obavljaju svoj posao-poručuju u saopštenju.

Na taj način, dodaju,se stvaraju preduslovi da se eventualno zlostavljanje prevenira u najvećoj mjeri, a slučajevi zlostvljanja svedu na najmanju moguću mjeru na dobrobit svih građanki i građana.

                       

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:45