/ Foto: LAZAR RUZIC
26/05/2023 u 21:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPNCG: Procesuirati odgovorne za neučinkovitu istragu u predmetu ubistva Duška Jovanovića

I nakon 19 godina nije došlo do zadovoljenja pravde za njegovu porodicu, kolege i prijatelje, saopštili su iz Društva profesionalnih novinara

Sa žaljenjem konstatujemo da 19 godina od ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića nije došlo do zadovoljenja pravde za njegovu porodicu, kolege i prijatelje i da sloboda izražavanja u Crnoj Gori i dalje ostaje pod mrljom te tragedije, saopštili su iz Društva profesionalnih novinara (DPNCG).

Duško Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije lista. Nadležni do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

- Osuda jednog saučesnika Damira Mandića dugo je bila maska policije i pravosuđa da su oni završili posao, a sjetimo se i obmana javnosti da je to ubistvo i dalje proritet i da se istražuje. Kako prije deceniju, tako i sada. Odgovorne za neučinkovitu istragu treba procesuirati, na kojim god oni pozicijama sada bili, navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG su apelovali na političare da "prestanu sa političkim manipulisanjem ove tragedije, kao i svih napada na novinare".

- Većina njih svakodnevno pokazuje da ne poznaju važnost slobode izražavanja i da ne rade svoj posao da je zaštite. "Dan" je tokom uređivanja Duška Jovanovića pisao o brojnim koruptivnim poslovima, o sprezi organizovanog kriminala i djelova države. Posebno je temeljno prenosio sadržaje vezane za organizovani šverc cigareta i njegovu vezu sa djelovima tadašnje vlasti i pojedinim njenim zvaničnicima. Otud i sumnja da nikada nije bilo volje da se njegovo ubistvo istraži, dodaje se u saopštenju.

Oni su podsjetili na izjavu bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović prije dvije godine, koji je tada saopštio da je Vesna Medenica kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana".

- Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica. Kako se kasnije ispostavilo, dodao je, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli. Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika 'Dana'. U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu Vuka Vulevića u tom zločinu, ali taj Beranac nikada zbog toga nije procesuiran, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:01