/ фото ДПС
29/06/2021 u 16:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Нова власт обуставила подршку за финансирање услуге "Помоћ у кући"

У тренуцима када нам се повећава потреба за овом услугом, ресорно министарство покушава да штеди на оне кориснике којима је најпотребнија услуга, поручили су из ДПС-а

Демократска партија социјалиста саопштила је да Министарство рада и социјалног старања је по пројекту “Наставак реформе система социјалне заштите“ од јула 2015. године до марта 2020. финансирало услугу “Помоћ у кући за старе“ у 15 општина Црне Горе кроз ангажман 120 сарадница за око 1200 корисника.

Како су навели, од 1. марта 2020. године, услугу “Помоћ у кући“, путем јавног позива за финансирање ове услуге који је расписало министарство, за период до 31. децембра 2020. године је пружао Црвени крст Црне Горе у општинама: Бијело Поље, Даниловград, Никшић, Плужине, Пљевља, Жабљак, Колашин, Мојковац, Беране, Андријевица, Петњица, Плав, Гусиње, Рожаје и Пријестоници Цетиње.

- Услугу је користило 1210 корисника, а путем уговора о дјелу била је ангажована 121 сарадница. Министарство је финансирало ову услугу у износу од 294.300,00 еура. Током предходне године која је била обиљежена епидемијом услуга се није прекидала већ још интензивније настављена и прилагођена потребама корисника на начин да су им геронто домаћице односиле намирнице, љекове на кућни праг како се не би излагали ризику епидемије. Тиме се обезбиједила адекватна потреба корисника која је била још израженија у периоду короне- исакли су из ДПС-а.

Како су поручили, доласком нове власти обустаљена је подршка за финансирање услуге “Помоћ у кући“, првих пар мјесеци на што су реаговали и корисници и геронто домаћице.

- Данас имамо ситуацију да је број корисника сведен на свега 750 корисника, преко 500 корисника ускраћено је за  ово право док око 85 геронто домаћица пружа услугу што је за око 36 мање него предходне године. У тренуцима када нам се повећава потреба за овом услугом, ресорно министарство покушава да штеди на оне кориснике којима је најпотребнија услуга. Жалосно је што је значајан број корисника геронто програма из Никшића, аплицирао у Дом за старе јер нема повјерења у доносиоце одлука који су увели партиципацију за ову услугу, па ревидирали и повећавали цијену партиципације а све на уштрб корисика ових права. Овакав однос власти усмјерава на процес институционализације а не деинституционализације чему смо се залагали као држава свих ових година и улагајући средства за развој услуга у заједници као што је “Помоћ у кући“ и “Дневни боравци за старија лица“, а што је најбитније, тиме одложили институционализацију- рекли су из ДПС-а.

Апелујеу на грађане у колико имају потребу за овом услугом, да поднесу захтјев у Центар за социјални рад, и да им омогући пружање ове услуге не орочавајући само на 15 одабраних општина, већ сходно Закону о социјалној и дјечијој заштити, држава МОРА да обезбиједи и гарантује доступност свих услуга за све кориснике на територији Црне Горе за оне којима је услуга потребна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:08