Demokratska partija socijalista / - DPS
05/12/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Za loše rezultate na PISA testiranju kriva vlast koja se bavi revanšizmom

Ostvareni rezultati na PISA testu su još jedan šamar u lice našem obrazovnom sektoru ali i alarm Vladi Crne Gore, poručuju iz te opozicione partije

Nezadovoljavajući rezultati koje su ostvarili crnogorski učenici na PISA testiranju, ukazuju na loše stanje u sektoru obrazovanja ali generalno i u crnogorskom društvu, naglašava se u saopštenju DPS.

Naime, kako je to danas objelodanjeno, postignuti rezultati u prošloj godini u značajnoj mjeri lošiji su nego što su to bili 2018. godine, i najslabiji od 2012. Ova poražavajuća činjenica ukazuje da obrazovni sistem u Crnoj Gori u velikoj mjeri kaska u odnosu na ono što su, ne samo standardi država članica EU, već i rezultati država regiona – Slovenije, Hrvatske, Srbije, navodi se u saopštenju.

- Takvi rezultati PISA testiranja nijesu samo ocjena znanja naše djece, nego su rezultati rada crnogorskih obrazovnih institucija u prethodnom periodu, i učinaka onih koji su njima rukovodili. Nažalost posljednje tri godine ruiniran je obrazovni sistem Crne Gore. Vlast koja je došla avgusta 2020. godine, postavila je revanšizam u prosvjeti, i smjenu nastavničkog kadra, kao svoj prioritet. Umjesto da se fokusira na reforme, poboljšanje uslova nastave, poboljšanje materijalnog statusa prosvjetnih radnika i motivisanje svih učesnika u nastavi da đaci što bolje i efikasnije usvajaju nova znanja, resorno ministarstvo je tražilo neprijatelje među direktorima škola, izmišljalo razloge zašto će ih smijeniti, i postavilo kadar po svojoj mje - navodi se u saopštenju.

Zbog takvog postupka, tadašnja ministarka Vesna Bratić odgovara pred sudom, i možda će materijalna šteta biti nadoknađena, ali ono što je takvim načinom upravljanja prosvjetom učinjeno – nenadoknadivo je.

- Ostvareni rezultati na PISA testu su još jedan šamar u lice našem obrazovnom sektoru ali i alarm Vladi Crne Gore i najodgovornijim u lancu Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija. Praksa da se partijski uhljebi, koji nikad nijesu radili u prosvjeti, i ne poznaju obrazovni sistem Crne Gore, postavljaju na važne funkcije, mora da prestane. Djeca u Crnoj Gori zaslužuju znanje i vještine, jer samo tako mogu biti konkurentni na globalnom tržištu rada. Nijesu oni krivi za ovakav rezultat, već odgovornost leži na vlasti koja se nije vodila unaprjeđenjem prosvjete, već je fokusirala ovaj resor kao cilj koji treba osvojiti - ističe se u saopštenju Demokratska partija socijalista.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DPSPISA TEST
16. maj 2024 05:02