др Данило Јокић / IVAN PETROVIC-IPE
02/01/2022 u 17:08 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Јокић: Здравствени радници хероjи модерног доба

Опрема коjу су користили здравствени радници у свим службама: породична медицина, гинекологиjа, радиологиjа, педиjатриjа… била је стара преко 20 година. Све jе било запуштено и дотраjало, истиче за Портал Дан директор подгоричког Дома здравља

Од тренутка преузимања руковођења Домом здравља Подгорица као наjтежи дио своjих активности и активности своjих сарадника морам да истакнем суочавање са остављеним проблемима, jавашлуком у раду претходног менаџмента, као и системски урушаваном организациjом, казао је за Портал Дан прим. др Данило Jокић, директор Дома здравља Подгорица.

- Здравствени радници Дома здравља Подгорица, као и сви здравствени радници у Црноj Гори показали су да су хероjи модерног доба, да jе њихова улога, њихова пожртвованост и оданост љекара Хипократовоj заклетви равна епским. Мени као љекару била jе част и привилегиjа да прихватим мjесто руководиоца наjвеће институциjе примарне здравствене заштите у Црноj Гори. У разговору са здравственим радницима свих профила наjвише ме погодила небрига бивших власти и некоректан однос бившег руководства према своjим колегама - истиче др Јокић.

image

Дом здравља у Блоку V

- SRDJA BOLJEVIC

Он за Портал Дан наводи да је опрема коjу су користили здравствени радници, у свим службама: породична медицина, гинекологиjа, радиологиjа, педиjатриjа… била стара преко 20 година. Амбуланте љекара, превиjалишта, инјекционе станице, све jе било запуштено и дотраjало.

- Броjни незаконити уговори, коjи су сачекали нови менаџмент, а о коjима ће црногорска jавност тек бити упозната, били су терет на леђима Дома здравља. Посебно морам да истакнем дуг од 321 хиљаду еура за доприносе, коjе претходни менаџмент ниjе уплаћивао jедном броjу колега од 2017. године - каже директор ДЗ.

Када се узму у обзир наброjане ствари, како каже Јокић, коjе су само мали дио онога што jе реално затечено стање, jасно jе да се морало кренути у опоравак Дома здравља у свим сегментима његовог функционисања.

- Jасно jе да смо морали да повучемо потезе, организационе и инфраструктурне, коjи ће вратити достоjанство медицинским радницима у Главном граду. И сигурни смо да смо били успjешни у тоj своjоj намjери.

image

Обилазак дежурних објеката ДЗ Подгорица

- ДЗ Подгорица

Морам да поменем и наjактулениjу здравствену тему - ковид-19. Да искористим прилику да похвалим моjе колеге љекаре, наше екселентне техничаре, али и сво немедицинско особље коjе стоjи на првоj линиjи одбране здравља грађана - каже наш саговорник.

Као резултате од доласка на чело највеће институције примарне заштите наводи отворање модерног Kовид центар на Старом аеродрому, гдjе су, уз велику помоћ Свjетске здравствене организациjе (СЗО), успjели да унесу у здравствени систем Цре Горе стандарде развиjених западних земаља.

image

Донирана медицинска опрема

IVAN PETROVIC-IPE

- Сачекали су нас празни фрижидери за вакцине, коjе смо успjели да напунимо и покренемо масовну имунизациjу становништва. Подсjећам да смо првих дана имунизациjе биљежили рекордне броjке, процентуално наjвеће у Европи.

Дом здравља Подгорица jе реализатор диjела Проjекта jачања капацитета за пружање одговора на ковид-19 у Црноj Гори, коjи финансира Влада САД, а имплементира Канцелариjа СЗО у Црноj Гори, а коjи се тиче имунизациjе против ковида-19. Кроз оваj проjекат желимо да достигнемо цифру од 80 одсто имунизованих како бисмо на наjбољи начин одговорили изазову пандемиjе - каже Јокић.

Захвалност грађанима Подгорице

У плану имамо jош много великих проjеката, коjе смо сигурни да ћемо заjедно са грађанима реализовати - за добробит свих, каже директор Дома здравља.

- Желимо да реализуjемо отварање нових модерних здравствених центара, желимо да отворимо посебне службе у Дому здравља Подгорица, желимо да доведемо примарну здравствену заштиту на ниво коjи jоj припада, jер, сложићемо се, превентивом и адекватним третманом у раноj фази можемо многе болести зауставити приjе усложњавања.

Намjерно сам оставио за краj - посебну захвалност дугуjемо грађанима Подгорице, коjи су били и остали партнер Дому здравља, коjи су приjатељи здравственог система. Заjедничким напорима, сигуран сам да ћемо успjети да одговоримо свим изазовим коjи су пред нама.

Посебно је истакао и то да су као установа пионири палиjативне његе у Црноj Гори, кроз проjекат „Побољшање квалитета и доступности палиjативне здравствене његе у прекограничним подручjима / ИМПХАЦТ“.Циљ  ДЗ Подгорица са партнерима: Дом здравља Метковић, Дом здравља Љубушки и Jавна установа Дом здравља Зеница јесте да побољшају услугу палиjативне његе у региону. "Побољшати квалитет услуга, садржаjа и вjештина здравствених радника у jавном здравственом сектору коjе ће бити од изузетне важности за наjугрожениjе групе у друштву."

- Добра jе прилика и да поменем да на овом путу оздрављења Дома здравља Подогрица смо имали помоћ донатора, коjима се jош jедном jавно захваљуjем. Они су препознали наше напоре да унаприjедимо рад и функционисање и показуjући велику одговорност према друштву - њиховим залагањем и донациjама смо успjели да обезбиjедимо нову опрему, да санирамо обjекте, да здравствену његу подигнемо на ниво достоjан човjека - каже челник ДЗ Подгорица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:31