Ивана Живковић / - Министарство здравља
15/01/2022 u 15:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Живковић: Дом старих у Рисну интегрисан у jавни здравствени систем

Циљ нам jе квалитетна здравствена заштита корисника, као и олакшан рад медицинског особља, каже директорица Директората за jавно здравље

JУ Дом старих "Грабовац" у Рисну интегрисан jе у jавни здравствени систем, па ће сада љекарима и здравственом особљу бити омогућено писање електронских упута, као и рецепата, што до сада ниjе било могуће, а унаприjедиће се и начин набавке терапиjе и медицинских средстава неопходних за квалитетно лиjечење и пружање контуиниране здравствене заштите у овоj установи, каже др Ивана Живковић, директорица Директората за jавно здравље.

Ова одлука дониjета jе на сjедници Владе Црне Горе 29. децембра 2021 године након што су представници Министарства здравља, Министарства Финансиjа и социjалног старања, Фонда за здравствено осигурање и менаџмента дома старих у Рисну указали на вишегодишње проблеме са коjим се суочава та установа а коjи су се односили на доступност здравствене заштите и набавку медицинских средстава и терапиjе.

- Дjелатност Дома, сагласно пословима утврђеним Законом о социjалноj и дjечjоj заштити, поред услуга смjештаjа одраслих лица са инвалидитетом и старих лица, такође и здравствена заштита, коjа се обезбjеђуjе, у складу са прописима о здравственоj заштити и здравственом осигурању. Доступност здравствене заштите подразумиjева jеднаке услове њеног остваривања за све грађане, нарочито на примарном нивоу, узимаjући у обзир физичку, географску и економску доступност.

У Дому старих "Грабовац" у Рисну тренутно jе смjештено 257 корисника свих категориjа. Од тог броjа трећина корисника jе непокретна, а њих 18 има деменциjу. Што се тиче структуре запослених, у установи су поред осталог особља, запослена и 3 љекара, 6 физиотерапеута, 41 медицинска сестра, 7 његоватељица, као и остало помоћно особље - наводи се у саопштењу.

У пружању здравствене заштите на примарном нивоу ова установа врши активности везане за очување, унапређење и контролу здравља, затим њега за вриjеме болести, љекарске прегледе и праћење тока болести и лиjечење.

Ипак, љекари ове установе до сада нису били у прилици да издаjу електронске упуте и рецепте, па се често дешавало да систем на секундарном и терциjарном нивоу "не препознаjе" њихове захтjеве, због чега су корисници Дома имали потешкоћа у оставаривању здравствене заштите и квалитетног лиjечења код специjалиста код коjих су упућивани.

- Министарство здравља, у сарадњи са другим релевантним институциjама, сматрало jе да ова установа треба да буде интегрисана у jавни здравствени систем jер ће се, поред наведених проблема, лакше долазати и до неопходне терапиjе и медицинских средстава пошто су до сада, сопственим финансиjама и у поступцима коjи обично дуго траjу морали да набављаjу неопходна средствана за лиjечење корисника. Ефикасниjа набавка од сада ће се обављати закључивањем уговора са Монтефармом, а средства ће бити рефундирана од стране Фонда за здравствено осигурање - наводи Живковић.

Такође, важна новина коjу доноси интеграциjа Дома старих у jавни здравствени систем jе и то што ће статус здравствених радника ове установе бити изjедначен са здравственим радницима jавног здравственог система у свим сегментима.

- Вjеруjем да ће наведене новине значаjно унаприjедити рад установе, у првом реду здравствених радника, а што jе наjважниjе корисници дома старих имаће много доступниjу и квалитетниjу здравствену заштиту у наредном периоду - истакла је др Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:03