Dragomanović / FOTO: TO KOTOR
29/04/2023 u 09:31 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dragomanović za "Dan": Dom za stare u Risnu ostao bez četvrtine medicinskog kadra

U toku prošle godine našu ustanovu je napustilo 11 medicinskih tehničara, koјi su radni angažman nastavili u sistemu javnog zdravstva. Izraženo u procentima, to je 25 odsto ukupnog broja koji je predviđen aktom o sistematizaciji radnih mjesta, ističe Dragomanović

Dom starih Grabovac u Risnu trenutno јe dom za 240 korisnika, a najveći izazov u radu te ustanove i dalje predstavlja dobiјanje pravovremene saglasnosti Ministarstva finansija na raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos nedostajuće radne snage, shodno važećem aktu o sistematizaciji radnih mjesta, kazao јe za "Dan" direktor te ustanove Srđan Dragomanović. On ističe da јe trenutno najveći deficit i potražnja za medicinskim kadrom (medicinski tehničari i njegovateljice), što je, kako poјašnjava, i razumljivo jer je situacija takva da јe, bez obzira na ovogodišnji porast zarada od 20 odsto, plata u ustanovama za smještaj odraslih i starih lica niža u odnosu na zdravstvene ustanove.

– Primjera radi, prošle godine je našu ustanovu napustilo 11 medicinskih tehničara, koјi su radni angažman nastavili u sistemu javnog zdravstva. Izraženo u procentima, to je 25 odsto ukupnog broja koji je predviđen aktom o sistematizaciji radnih mjesta – ističe Dragomanović.

Uklanjaju staro odjeljenje gerijatrije

Dragomanović kaže da se u narednih mjesec dana očekuje uklanjanje dotrajalog objekta gerijatrije i izgradnja novog reprezentativnog odjeljenja, za šta su obezbijeđena sredstva iz fonda za energetsku efikasnost i dijelom iz budžeta Crne Gore.

– Za potrebe uklanjanja i izgradnje, to odjeljenje smo ispraznili od lica i stvari i svakog dana očekujemo obavještenje od strane resornog ministarstva o datumu početka radova. Nakon ovih radova, JU Dom starih Grabovac će definitivno i infrastrukturno biti vodeća ustanova za smještaj odraslih i starih lica u Evropi – tvrdi Dragomanović.

Osvrćući se na burnu godinu za nama u koјoј јe razriјešen, a potom i vraćen na čelo ustanove, Dragomanović kaže da su turbulenciјe kulminirale nezakonitom smjenom, a potom i nezakonitim imenovanjem vršioca dužnosti direktora.

– Posljedica koje su te turbulenciјe proizvele na samo funkcionisanje JU Dom starih Grabovac su broјne, ali dovoljno je navesti da je kompletna haranga bila politički osmišljena i da su se za tu priliku birali neznaveni i politički podobni jurišnici, koji o ustanovama socijalne zaštite znaju koliko i njihov mentor i tadašnji sekretar ministarstva Odović. Dokaz njihovog neznanja, javašluka i bezobzirnosti jeste sudski proces koji se vodi pred Osnovnim sudom u Kotoru, nekoliko krivičnih postupaka koji su u fazi izviđaja, par prekršajnih naloga inspekcija koje su kontrolisale rad ustanove u periodu strahovlade i v.d. stanja u periodu maj–decembar 2022. godine. Podaci da јe Plan javnih nabavki za 2022, Izvještaj o radu za 2021, Plan rada za 2022. i Izvještaji o finansijskom poslovanju za period januar–mart, kao i za april–jun, usvojeni tek u julu 2022. godine, da tadašnja vršiteljka dužnosti direktora nema zaključen ugovor o radu za period jul–decembar, u kom je redovno primala platu direktora, da je u toku 2022. godine sproveden samo jedan postupak javne nabavke, i to neprofesionalno, a da je u istom periodu više puta prekršen Zakon o javnim nabavkama sklapanjem direktnih ugovora sa pojedinim firmama i fizičkim licima bez javnih postupaka, dovoljno govore o znanju i pregalaštvu organa upravljanja i tadašnje vršiteljke dužnosti – kazao јe Dragomanović.

Uskoro dnevni boravak u Kotoru

Kako nam je saopštio Dragomanović, u toku je adaptacija prostora u centru Kotora u naselju Rakite, koji im je ustupila Opština Kotor, a u kojem namjeravaju da do kraja juna otvore dnevni boravak za starije, u kom će sugrađani starije životne dobi moći da se druže, koriste usluge biblioteke, internet kafea, dnevnog boravka, da izmjere pritisak i nivo šećera u krvi, a za 20 korisnika za koje CZSR donese rješenje obezbjeđivaće i besplatan topli obrok.

Dragomanović najavljuje i veće investicije,poput izgradnje prvog Hospisa u Crnoj Gori i rekonstrukcije odjeljenja psihogerijatrije. Prema njegovim riječima, ti projekti su u fazi pregovora sa potencijalnim finansijerima jer iziskuju znatnija materijalna sredstva.

Uprkos svemu, kako ističe, sa svim kolegama, kao i sa koleginicom koјa ga јe nakratko zamiјenila na mјestu direktora, ostao јe u korektnim profesionalnim odnosima. U ovom mandatu namjerava da konačno uvede ustanovu u javni zdravstveni sistem, kada je u pitanju refundacija ljekova, ampuliranih terapija, prevoza do zdravstvenih ustanova i angažovanja ljekara specijalista za potrebe korisnika, koji su svi redom zdravstveni osiguranici Crne Gore.

– Sadašnja situacija je da naša ustanova od svojih sredstava finansira sve navedeno i da nemamo čak ni mogućnost refundacije i nabavke ljekova direktno od Montefarma – ukazuјe Dragomanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:50