Са јучерашње сједнице УО Дома старих ”Грабовац” у Мјесној заједници Рисан
10/05/2022 u 18:43 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драма у Дому старих у Рисну због сједнице УО: Радиле песнице, па састанчили у Мјесној заједници

Биле смо физички спријечене да уђемо у салу Дома, радник обезбјеђења је ударио песницом о врата и ногом нам препријечио пролаз, иако је сједница била заказана, тврде Пајковић и Ћорић

Умјесто у просторијама Дома старих "Грабовац", гдје је била заказана јуче у 14 сати, сједница Управног одбора ове установе одржана је у простору Мјесне заједнице Рисан. Чланице Управног одбора Мирјана Пајковић и Јована Ћорић нису могле да уђу у салу за састанке, испред чијих врата их је чекао радник обезбјеђења који их је спријечио да уђу. Оне су изашле из зграде и потом одржале сједницу у објекту Мјесне заједнице, гдје им се придружила и Александра Доцевски. На дневном реду сједнице, која се од 31. марта одлаже два пута, био је Извјештај Централне пописне комисије о раду Дома старих, упознавање Комисије са негативним извјештајем државне ревизорске институције, разматрање плана за јавне набавке, као и одлуке о разрјешењу директора и именовању вршиоца дужности директора.

– Биле смо физички спријечене да уђемо у салу, радник обезбјеђења је ударио песницом о врата и ногом нам препријечио пролаз, иако је сједница била заказана. Посједујемо потврде о вакцинацији и негативне PCR–тестове, иако не постоји законска основа за то, јер нисмо дошле у посјету корисницима, већ смо биле на радном задатку, каже Пајковић и додаје да нико од присутних на сједници нити запослени нису посједовали те потврде, а и сам доктор Поповић, који ради у Дому, поставио је питање да ли је то заиста неопходно.

Министар ће испитати све наводе

О ситуацији у Рисну је обавјештен и министар рада и социјалног старања Адмир Адровић.

– Из медија сам обавјештен о томе да је спријечено одржавање сједнице УО Дома старих, али да бих створио објективну слику о томе, морам прво детаљније да се информишем о свим аспектима. Још нисам ни ушао у кабинет, али ћемо испитати све наводе и према томе ћемо одредити наше одлуке, каже Адровић за "Дан".

– Запослени који су хтјели да изађу из Дома буквално су били таоци самовоље директора, јер им портир није дозвољавао да изађу, како ми не бисмо ушле унутра. Покренуле смо кривични поступак против руководства Дома старих за угрожавање сигурности, насилно понашање и лажно пријављивање, додаје Пајковић.

С друге стране, у изјави за "Дан" директор Срђан Драгомановић каже да су чланице УО покушале да насилно уђу у просторије Дома, те да "нису имале уредне исправе које су обавезне при уласку у установе које се баве бригом о рањивим категоријама корисника".

– Чланице УО су ушле насилнички поред три радника обезбјеђења, који су им тражили потврде о вакцинацији или уредан PCR–тест, а оне их нису имале. Ушле су откључавши капију с унутрашње стране. Потврде су обавезне за улазак у Дом, то је правило које су Министарство здравља и ИЈЗ донијели 21. септембра 2021. године, и још увијек важи, те су мјере врло строге и за нас који овдје радимо. Њих двије су могуће клицоноше, а јуришају трупачке на најрањивије категорије, каже Драгомановић и додаје да Пајковић и Ћорић нису уважиле захтјев једног члана УО за одлагање сједнице.

– Нису испоштовале молбу Вељка Иковића, члана УО испред корисника Дома старих, који је тражио одлагање сједнице за 10 дана, јер није могао да присуствује сједници, каже Драгомановић и истиче да је све забиљежено камерама, чије ће снимке искористити за покретање поступка код тужилаштва.

– Позвали смо начелника МУП-а Котор, направљен је записник и покренули смо кривичну пријаву против Мирјане Пајковић и Јоване Ћорић, а ујутру ћемо снимке са камера понијети у Тужилаштво и код Адвокатске коморе Црне Горе покренути поступак за одузимање адвокатске лиценце њима двјема, најављује Драгомановић.

Чланице УО су прије састанка примиле упозорење да ће директор ове установе покушати да их спријечи да уђу у зграду. Мирјана Пајковић је саопштила за "Дан" да јој је нуђен мито како се не би појавила на данашњој сједници тог тијела. Она наводи да лице које јој је нудило новац у ствари само посредник, а да име правог налогодавца треба да истраже надлежни органи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:57