Јован Драшковић / -Приватна архива
21/05/2022 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драшковић: Директоре да бирају школски одбори, а не министар

Потребна нам jе добро осмишљена реформа, као плод широке расправе и анализе оног што jе било и оног што тренутно имамо, као и упоредних искустава, каже предсједник Градског одбора Синдиката просвјете Подгорица за „Дан“

Предсједник Градског одбора Синдиката просвјете Подгорица Јован Драшковић казао је за "Дан" да од новог министра просвјете Миомира Војиновића захтијевају да повећа плате и побољша материјално-правни статус просвјетних радника. Он истиче да је главни циљ департизација просвјете и спречавање непотизма и запошљавања кадра без иксуства. Саопштио је и да ће тражити да се избор директора установа врати у надлежност школских одбора.

Према Општем закону о образовању и васпитању, директоре именује министар просвјете по окончању јавног конкурса који расписује школски одбор. У поступку избора директора министар образуjе трочлану комисиjу коjа обавља интервjу са кандидатима коjи испуњаваjу прописане услове и разматра приложене програме развоjа установе и о томе доставља извjештаj министру.

– Потребна нам jе добро осмишљена реформа, као плод широке расправе и анализе оног што jе било и оног што тренутно имамо, као и упоредних искустава. Зато смо тражили формирање радних група и почетак рада на измjени свих закона из области образовања, уз што веће учешће запослених, практичара у настави. Предложићемо да се избор директора установа врати у надлежност школских одбора, да се размотри враћање законских одредби о вредновању академског успjеха приликом запошљавања наставника и сарадника, да на бази мjерљивих показатеља утврдимо норме наставницима и сарадницима на свим нивоима образовања, да размотримо одређене неjасне ставове у законима коjима се дозвољава злоупотреба права на жалбу на оцjену – казао је Драшковић.

Он од министра Воjиновића очекуjу да испуни обећања.

– Ми у Градском одбору СПЦГ Подгорица, као и сви у Синдикату просвjете, од министра Воjиновића очекуjемо да испуни двиjе ствари, коjе jе обећао на почетку свог мандата: спремност на сарадњу са Синдикатом просвjете, на редовну комуникациjу и партнерски однос у рjешавању свих отворених питања и проблема, и да ће побољшање материjално-правног статуса просвjетних радника бити апсолутни приоритет министарства којим руководи. Ако то буде испуњено, у нашоj организациjи ће имати сараднике и партнере, а све у циљу стварања квалитетног образовног система, коjим ће бити задовољни сви у Црноj Гори. Има и других, али наjважниjи и неопходни предуслови су високо циjењена наставничка професиjа, квалитетан, мотивисан и слободан наставник. Можда jе пред нама дуг пут и пуно посла, али ми смо спремни да кренемо. Зато, осим приоритетног рада на побољшању економског положаjа просвjетних радника, за почетак тражимо да заjедно радимо на департизациjи просвjете и спречавању непотизма, активном учешћу наставника у организациjи образовног рада и неопходним измjенама прописа и адекватноj здравственоj и правноj заштити запослених у просвjети – истиче Драшковић.

Он је нагласио да је потребно да министарство увијек буде на услузи наставницима и професорима како би заједнички реаговали нас сваки проблем.

– Инсистирамо на потреби сталне комуникациjе и доступности надлежних у министарству. Нудимо сарадњу у рjешавању већ створених проблема и предупређивању нових. У сваком случају, у наредним мjесецима сви ћемо бити на испиту – и Синдикат и Министарство просвjете. Морамо циjелом друштву, а посебно доносиоцима одлука, поjаснити значаj образовања, да на њега гледамо као на прилику за улагање у развоj и напредак, а не као на велики трошак за државни буџет, што је досад било врло често – рекао је Драшковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:43