Savjeti ljekara / - SHUTTERSTOCK
08/09/2023 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Četvrtina zakazanih pregleda se ne realizuje zbog nedolaska pacijenata

Kako ističu, ljekari specijalisti često ne zakazuju kontrolne preglede kada imaju tu mogućnost, pa pacijent kontrolni pregled opet zakazuje preko izabranog doktora

Državna revizorska institucija je izdala pet preporuka Ministarstvu zdravlja u cilju unapređenja elektronskog zakazivanja ljekarskih pregleda. Oni su napomenuli da se četvrtina zakazanih pregleda ne realizuje zbog nedolaska pacijenata.

Kako su naveli iz DRI, ministarstvo zdravlja, kao subjekat revizije dužan je da do 7. oktobra dostavi DRI akcioni plan za realizaciju preporuka i u roku od šest mjeseci, odnosno do 7. marta 2024. godine, izvijesti o preduzetim radnjama po izdatim preporukama.

Oni su, kako dodaju, izvršili reviziju Integralnog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) – segment: Zakazivanje ljekarskih pregleda kroz zdravstveni sistem.

- Predmetna revizija imala je za cilj da ispita efikasnost elektronskog zakazivanja ljekarskih pregleda u IZIS, iz primarne zdravstvene zaštite na tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Na bazi sprovedene revizije i utvrđenog činjeničnog stanja, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Branislav Radulović - član Kolegijuma je utvrdio da web servis, koji povezuje primarni nivo sa tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite radi nesmetano i bez prekida u radu. U pogledu punog ostvarenja ciljeva, sistem Centralnog zakazivanja ljekarskih pregleda zavisi od raspoloživosti/dostupnosti termina za specijalističke i dijagnostičke preglede, te u tom segment nije u dovoljnoj mjeri uspješan - navode iz DRI.

Naime, kako dodaju, po dobijanju planova rada u ambulantama, koje pripremaju direktori klinika, direktori službi i odjeljenja, termini se automatski unose u informacioni sistem od strane operatera u Službi za poslove informacionog sistema CIS KCCG. -

- Međutim, iako se redovni termini puštaju kvartalno, a vanredni termini mjesečno u zavisnosti od potrebe i raspoloživosti ambulanti/specijalista, za neke specijalnosti termini pušteni iz Kliničkog centra ne sačekaju drugu smjenu izabranih doktora već se odmah popune - dodaju oni.

Kako ističu, ljekari specijalisti često ne zakazuju kontrolne preglede kada imaju tu mogućnost, pa pacijent kontrolni pregled opet zakazuje preko izabranog doktora.

- Dešava se da pacijent ranije realizuje (unaprijed) potreban pregled, a da se zakazani termin ne oslobodi u sistemu Centralnog zakazivanja. Nerijetko se dešava da izabrani doktor upućuje pacijenta na specijalistički pregled bez minimuma obavljenih dijagnostičkih pregleda, jer vidi da u sistemu postoji slobodan termin. Oko 1/4 zakazanih pregleda se ne realizuje zbog nedolaska pacijenata. Ministarstvo zdravlja je uspostavilo pravila koja se odnose na funkcionisanje Integralnog zdravstvenog informacionog sistema – segment: Zakazivaje ljekarskih pregleda, donošenjem Uputstva o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite - navode iz DRI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:44