Јелушић, Бошњак, Радуловић / - фото: ДРИ
15/02/2022 u 15:01 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Конструктивном сарадњом до унапређења родне равноправности и еконмског оснаживања жена

Ревизиjа успjеха ће бити усмjерена на оцjену поступака коjе институциjе и органи Црне Горе предузимаjу у циљу спровођења мjера политика и стратешких циљева у области родне равноправности

На позив Државне ревизорске институциjе, данас jе са представницама Скупштинског Одбора за родну равноправност, Женског клуба Скупштине, Секретариjата Савjета за конкурентност, Вестминстерске фондациjе за демократиjу и екстерним експерткињама одржан састанак, саопштено је из Државне ревизорске институције (ДРИ).

Како су истакли тема састанка била jе унапређење области родне равноправности, родно одговорног буџетирања и контроле располагања jавним средствима и успjешности спровођења jавних политика у овоj области.

- Родно одговорно буџетирање се истиче као посебно важан и ефикасан алат за jеднаку дистрибуциjу jавних финансиjа за потребе коjе имаjу припадници женске и мушке популациjе, а тиме се и директно утиче на родну равноправност. У том смислу, састанак jе био одлична прилика да присутни сазнаjу више о улози и активностима ДРИ-а у поменутим областима, али и о активностима осталих важних субjеката за оваj процес - поручили су из ДРИ.

Дискусиjу су уводним излагањима отворили проф. др Бранислав Радуловић, сенатор Државне ревизорске институциjе, Бранка Бошњак, потпредсjедница Скупштине и копредсjедница Женског клуба Скупштине, Божена Jелушић, предсjедница Одбора за родну равноправност Скупштине, Мариjа Шуковић, шефица Секретариjата Савjета за конкурентност и Ана Милутиновић, шефица Вестминстерске фондациjе за демократиjу у Црноj Гори.

image

Јелушић, Бошњак, Радуловић

- фото: ДРИ

- Врховне ревизорске институциjе имаjу кључну улогу у jачању родне равноправности кроз ревизиjе спровођења националних закона, политика и међународних конвенциjа о родноj равноправности, посебно са аспекта имплементациjе УН Циља одрживог развоjа 5 „Постићи родну равноправност и оснаживати све жене и дjевоjчице. Сенатор Радуловић jе у уводном обраћању истакао да jе ДРИ препознала значаj jачања принципа родне равноправности и с тим у вези краjем прошле године jе предложена ревизиjа успjеха, коjа има за циљ да допринесе промовисању укључивања принципа родне равноправности у процесу израде политика и буџета - казали су из ДРИ.

С тим у вези, додају да је представљена и Предстудиjа ревизиjе успjеха „Успjешност спровођења политике родне равноправности“, коjи jе презентовала мр Jадранка Делибашић, државна ревизорка - руководитељка Одjељења за развоj и вршење ревизиjе успjеха. Ревизиjа успjеха ће бити усмjерена на оцjену поступака коjе институциjе и органи Црне Горе предузимаjу у циљу спровођења мjера политика и стратешких циљева у области родне равноправности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:05