Државна ревизорска институција / - фото: ДРИ
20/01/2022 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Ревизије успјеха у циљу спровођења УН Агенде одрживог развоја

Посебно jе истакнуто да су у Извjештаjу ЕК за поглавље 32 „Финансиjска контрола“ дате позитивне оцjене у области екстерне ревизиjе

На позив Државне ревизорске институциjе Црне Горе (ДРИ), у циљу презентовања извjештаjа о ревизиjи успjеха из области одрживог развоjа и заштите животне средине одржан jе састанак са предсjедником и замjеником предсjедника Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање Скупштине Црне Горе, на коjем су били присутни и представници Парламентарне буџетске канцелариjе, Вестминстерске фондациjе за демократиjу, УНДП-а и Система УН у Црноj Гори.

Сенатор ДРИ др Бранислав Радуловић jе апострофирао значаj ревизиjе успjеха у спровођењу Циљева одрживог развоjа из Агенде УН 2030. и у складу са тим навео да jе ДРИ усвоjила Годишњи план ревизиjа за 2022. годину, коjи се између осталог фокусира на питања коjа се тичу 17 области одрживог развоjа. Ревизиjе успjеха из области одрживог развоjа су комплексне и захтиjеваjу посебан ниво специjалистичког ревизорског знања и примjене унаприjеђене методологиjе рада.

image

Састанак ревизија успјеха

- фото: ДРИ

У циљу jачања ревизорских капацитета у области ревизиjе заштите животне средине, ДРИ, као пуноправна чланица Европске организациjе врховних ревизорских институциjа (ЕУРОСАИ) jе у децембру 2021. године постала чланица ЕУРОСАИ Радне групе за ревизиjу животне средине (ЕУРОСАИ WГЕА).

Предсjедник Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање, г. Драган Краповић и замjеник предсjедника Одбора, г. Генци Ниманбегу исказали су посвећеност и подршку раду Државне ревизорске институциjе и изразили спремност да у будућем раду даjу своj допринос праћењу имплементациjе препорука из извjештаjа о ревизиjи успjеха у областима, коjе су у надлежности Одбора. На састанку jе указана потреба интензивниjе сарадње кроз организовање контролних и консултативних саслушања субjеката ревизиjе из надлежности Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање.

У складу са потписаним Протоколом о сарадњи Скупштине Црне Горе и ДРИ, сенатор Радуловић са своjим ревизорским тимом упознали су учеснике састанка са налазима извршених ревизиjа успjеха на теме: енергетске ефикасности, ефикасности спровођења политике заштите од шумских пожара, управљања интервенциjама у случаjу изненадног загађења Jадранског мора и ефикасности праћења и извjештавања о квалитету ваздуха у Црноj Гори. 

Посебно jе истакнуто да су у Извjештаjу ЕК за поглавље 32 „Финансиjска контрола“ дате позитивне оцjене у области екстерне ревизиjе и наглашено да jе ДРИ у протеклом периоду значаjно унаприjедила сарадњу са кључним заинтересованим странама и оjачала своjу контролну функциjу над потрошњом jавних средстава.

На краjу састанка, закључено jе да jе у наредном периоду потребно одржати посебну сjедницу у форми консултативног саслушања поводом Извjештаjа о ревизиjи успjеха "Ефикасност механизма регулациjе, праћења и извjештавања о квалитету ваздуха у Црноj Гори", чиjи ће се термин накнадно утврдити. Такође jе договорено да ће се након обjављивања Контролне ревизиjе Извjештаjа о ревизиjи успjеха „Успjешност спровођења политике заштите животне средине у Црноj Гори – заштита од шумских пожара”, Извjештаj о ревизиjи са коначним извjештаjем о контролноj ревизиjи доставити Одбору за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање Скупштине Црне Горе на упознавање. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:10