Arhiva / - Милован Нововић
18/12/2023 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Druga grupa volontera Mirovnog korpusa u službi u crnogorskim zajednicama

Oni će raditi zajedno sa crnogorskim kolegama, predajući engleski jezik, pokrećući programe i inicijative za mlade, organizujući vannastavne aktivnosti i više

Sedam državljana Sjedinjenih Američkih Država (SAD) položiće 20. decembra zakletvu za dvogodišnju službu u Crnoj Gori, postajući tako volonteri Mirovnog korpusa- saopšteno je iz te organizacije.

Oni će raditi zajedno sa crnogorskim kolegama, predajući engleski jezik, pokrećući programe i inicijative za mlade, organizujući vannastavne aktivnosti i više.

- Ceremonija polaganja zakletve slavi posvećenost nove grupe volontera Mirovnog korpusa koji će zajedno s crnogorskim kolegama unaprijediti uspjeh prve grupe sastavljene od pet volontera Mirovnog korpusa koji trenutno rade u školama širom Crne Gore kao profesori engleskog jezika. Ovaj događaj svjedoči o međusobnoj saradnji volontera Mirovnog korpusa, crnogorskih nastavnika i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, te o posvećenosti unaprijeđenju kvalitetnog obrazovanja i efikasnog partnerstva između Amerikanaca i Crnogoraca- navodi se u saopštenju.

Nakon ceremonije, 20. decembra 2023., sedam volontera će se premjestiti na svoje lokacije kako bi odmah započeli svoju službu u Crnoj Gori. Svečanosti će prisustvovati ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, predstavnik/ca Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, direktorka Mirovnog korpusa, volonteri i zaposleni Mirovnog korpusa, predstavnici organizacija civilnog društva, nastavnici škola, direktori škola i drugi gosti.

Mirovni korpus je međunarodna mreža volontera, članova zajednica, partnera iz zemalja domaćina i zaposlenih, vođenih misijom agencije koja promoviše mir i prijateljstvo u svijetu. Na poziv vlada širom svijeta, volonteri Mirovnog korpusa rade na projektima s lokalnim prioritetima u oblastima obrazovanja, zdravlja, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja zajednice i razvoja mladih. Kroz svoju službu, članovi mreže Mirovnog korpusa razvijaju vještine i usavršavaju interkulturalne kompetencije, pozicionirajući se kao sljedeće generacije globalnih lidera. Od osnivanja 1961. godine od strane predsjednika Džona F. Kenedija, više od 240.000 Amerikanaca služilo je u 142 zemlje širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:20