/ -Митрополија ЦП
22/07/2022 u 13:25 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Država će finansirati Medresu i ostale vjerske školske ustanove

Iz Ministarstva prosvjete napomenuli su da nemaju ingerencije nad upisom u privatne školske ustanove

Iz Ministarstva prosvjete "Danu" je saopšteno da su budžetom za 2022. godinu odobrena sredstva u iznosu od 1.700.000 eura za finansiranje vjerskih obrazovnih ustanova – Medrese "Mehmed Fatih" u Tuzima i novosnovanih gimnazija "Sveti Sava" u Podgorici i "Mitropolit hadži Sava Кosanović" u Nikšiću.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da dozvolu za rad imaju dvije srednje škole čiji je osnovač Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Medresa u Tuzima čiji je osnivač Islamska zajednica.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske juče nijesmo mogli dobiti odgovor da li će ove godine biti upisa u dvije nove gimnazije i koliko učenika će biti upisano.

Iz Ministarstva prosvjete nedavno je saopšteno da je prema ranijim najavama školska godina i u te dvije obrazovne ustanove trebala da počne u septembru, uz napomenu da nemaju ingerencije nad upisom u privatne školske ustanove.

– Predlogom budžeta za 2022. godinu odobrena su budžetska sredstva za finansiranje vjerskih obrazovnih ustanova u iznosu od milion i 700.000 eura. Još uvijek nije donesena odluka o raspodjeli tih sredstava. Srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe, u ovom slučaju gimnazijski, mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore. Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa zakonom U Crnoj Gori licencu za rad imaju dvije srednje škole čiji su osnivači Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka – Gimnazija "Sveti Sava" u Podgorici i Gimnazija "Mitropolit hadži Sava Кosanović" u Nikšiću. Po opštem programu, dozvolu za rad ima i Medresa u Tuzima. Učenici vjerskih škola koje realizuju javno važeći obrazovni program ili program čiju je jednaku važnost utvrdio Nacionalni savjet za obrazovanje imaju mogućnost nastavka školovanja. Riječ je o ustanovama za srednje obrazovanje – saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Vjerske zajednice ne mogu da osnivaju osnovne škole

Osnivači su ministarstvu dostavili odluku da će Gimnazija "Sveti Sava" iz Podgorice i Gimnazija "Mitropolit hadži Sava Кosanović" iz Nikšića realizovati javno važeći program opšte gimnazije, koji je još ranije donijelo Ministarstvo prosvjete na predlog Nacionalnog savjeta za obrazovanje, u skladu sa članom Opšteg zakona o obrazovanju.

– To znači da nije bilo potrebno ponovo sprovesti postupak utvrđivanja javne važnosti programa, jer se po istom programu organizuje nastava u svim javnim ustanovama gimnazije u Crnoj Gori. Prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, vjerska zajednica može da osniva vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovne škole, koja je po zakonu obavezna – podsjetili su iz ministarstva.

Na pitanje koji obrazovni programi će se primjenjivati u tim ustanovama, te da li se radi isključivo o vjerskim školama koje će imati i takvu nastavu, odgovorili su da će novoosnovane ustanove realizovati javno važeći program opšte gimnazije, koji je još ranije donijelo Ministarstvo prosvjete.

– Što se tiče detaljnijih informacija, možete ih dobiti obraćanjem direktno tim obrazovnim ustanovama. Učenik koji završi srednju vjersku školu koja je licencirana od strane Ministarstva prosvjete i izvodi javno važeći program, u ovom slučaju program opšte gimnazije licenciran od strane Nacionalnog savjeta još mnogo ranije, može da se u redovnoj proceduri upiše u ustanove visokog obrazovanja – objasnili su iz ministarstva.

Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je krajem prošle godine da će država po prvi put finansirati kompletan rad Medrese u Tuzima, koja ima i žensku srednju školu u Rožajama.

Vlada je prošle godine za rad te vjerske ustanove obezbijedila 500.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:11