pres sindikata uprave i pravosudja, sindikat pravosudja, Nenad Rakocevic / - IVAN PETROVIC-IPE
03/11/2022 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Državni službenici traže veće plate

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore traži povećanje plata za oko 20.000 zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama, a po uzoru na povećanje zarada u prosvjeti i zdravstvu

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, u Jutarnjem programu TVCG, kazao je da je njihov glavni zahtjev uvećanje zarada, koje su, kako dodaje dovedene na nivo socijale.

-Zarada koju trenutno primamo ne dozvoljavaju život jedne porodice od jedne plate, svi moraju da dodatno rade. Plate kod nas su trenutno najmanje u države i nijesu se povećavale od 2016, ako ne računamo program “Evropa sad”. Vrijeme je da se uvećaju plate državnim službenicima i namještenicima, jer one nijesu najmanje u državi, nego i u čitavom regionu- kazao je Rakočević.

On je kazao da u državnoj upravi i dalje ima političkog zapošljavanja i nepotizma.

Članica GO Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Vesna Gajević, kaže da su vlade u prethodnih godina ignorisale svoje zaposlene.

-Mi smo vidjeli da u drugim granama kreću priče o povećanja zarada, konkretno i u prosvjeti- navela je Gajević.

Pregovori o Granskom kolektivnom ugovor su, kako kaže, u toku.

Podsjeća da su njihovi zahtjevi da zaposleni u državnoj upravi do načelnika, odnosno “grupa D” budu prebačeni u Granski kolektivni ugovor, kako bi mogli da traže povećanje plata po uzoru na prosvjetu i zdravstvo.

Kaže da od Vlade ne dobijaju odgovore.

-Vlada će od nas dobiti odgovor, ako ne bude dogovora o povećanju plata, mi ćemo odgovor poslati, ali mislim da pitanje treba riješiti dijalogom- kazala je Gajević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:08