Љекари у КЦЦГ / -КЦЦГ
19/04/2022 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуг Фонда здравства порастао на 65 милиона еура

Све ово упућуjе на потпуни недостатак контроле или, пак, злоупотребу механизама контроле, сматра Милена Поповић Самарџић

Дугови Фонда за здравствено осигурање тренутно износе око 65.000.000 еура, тврде из Синдиката доктора медицине, одакле упозоравају да је финансирање јавног здравства додатно угрожено због великог одлива средстава за услуге приватницима. Дуг здравственог система је 31. децембра 2021.године износио око 50.000.000 еура.

Из Фонда здравства јуче нијесу одговорили на наша питања поводом информације о знатном расту дуговања за љекове и медицинска средства, као и услуге. Из те установе недавно су казали "Дану" да су опредијељена буџетска средства недовољна за неометано функционисање система. Према подацима Фонда, само су у прва три мјесеца приватним здравственим установама исплаћена три милиона еура.

”Др Владимир Павићевић каже да су од УО Фонда тражили одговор због чега је дошло до увећања дуга

Из Синдиката доктора медицине "Дану" је саопштено да су дугови Фонда увећани за око 20.000.000 еура.

Предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић Самарџић казала је нам је јуче да су евидентни проблеми у контроли финансирања система здравства и одливу новца приватним установама.

– Иако годинама критикуjемо приступ у организациjи и финансирању здравственог система, стање jе непромиjењено или се додатно повећаваjу одливи државног новца у руке приватника. Црногорско здравство jе и даље фокусирано на наjскупље услуге, а то су услуге лиjечења, док jе издавање новца за превентивне програме незнатно и износи свега 400.000 еура од 330 милиона намиjењених за здравство. Ми не тежимо превенирању болести, већ њеном лиjечењу. Финансирање здравственог система додатно jе угрожено све већим одливом новца приватницима. Иако су успостављени механизми контроле, као што су конзилиjуми специjалиста, коjи би требало да штите jавне финансиjе и одобравају само услуге коjе су хитне, а за коjе не постоjе расположиви термини у jавном здравству, свjедоци смо све већег броjа пациjената упућених у приватне праксе коjе су дио мреже. Њихове услуге нијесу бесплатне како их они рекламираjу, већ се плаћаjу од новца пореских обвезника и то скупо. Одлив новца видимо ниjе смањила ни куповина потпуно нове опреме, нових висококвалитетних уређаjа. Све ово упућуjе на потпуни недостатак контроле или, пак, злоупотребу механизама контроле коjи су успостављени а коjи данас служе богаћењу поjединаца, умjесто заштити интереса државног здравства – истиче Поповић Самарџић.

Држава плаћа лијечење код приватника

Из Фонда је саопштено да су нетачне објаве приватних установа да се осигураници лијече бесплатно у њиховим објектима, јер су те услуге уговорене између Фонда и пружаоца установа.

– Наиме, за сваку пружену услугу а коjа jе саставни дио уговора а за коjу jе пациjент упућен од стране свог изабраног љекара у приватну здравствену установу, Фонд за здравствено осигурање даваоцу услуге врши плаћања дате услуге у уговореним износима. По овом основу од почетка године до данас Фонд jе приватним здравственим установама уплатио 2.972.310,90€. Сваки одлазак у приватну здравствену установу без упута изабраног љекара и предлога одговараjућег конзилиjума Клиничког центра Црне Горе би у том случаjу био о трошку осигураника – кажу из Фонда.

Бивши директор Фонда Сеад Чиргић истиче за "Дан" да здравствени систем дугује 65.000.000 еура и да је за увећање зарада потребно обезбиједити додатних 26.000.000 еура.

– Потрошња здравственог система прошле године је износила 344.000.000 еура, а за повећање плата потребно је додатних 26.000.000 еура, што чини укупан износ од 370.000.000. Фонд је из државног буџета добио само 334 милиона еура, а дуг је за само годину дана увећан 20.000.000 еура. Значи, мање је планирано у односу на прошлу годину са увећаним зарадама – каже Чиргић.

Предсједник Синдиката здравства Владимир Павићевић каже за "Дан" да траже одговор од Управног одбора Фонда због чега је нарастао дуг и колико средства се исплаћује за прековемене и нереалне радне сате.

– Фонд не смије да крије и треба да одговори због чега је дошло до раста дуга и колико је новца потрошено за исплату плата у првом кварталу. Ово не смије да остане неријешено, на та питања треба да одговоре и представници синдиката у УО Фонда – каже Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:20