Dukaj i Gasparikova / - MJU
28/12/2022 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj i Gašparikova: Nastavljamo saradnju u cilju ostvarenja zajedničkih prioriteta

Ministar Dukaj je posebno istakao značaj saradnje sa UNDP-om na planu digitalizacije kroz projekat „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“

Ministar javne uprave Marash Dukaj sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom, a tom prilikom sumirani su rezultati prethodne saradnje i dogovoreni dalji koraci.

Osvrnuvši se na posljedice sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, kao i prioritete koji su se nakon toga nametnuli, sagovornici su, analizirajući situaciju, precizirali  prioritete nastavka i unapređenja  saradnje.

Zaključili su da je od ključne važnosti nastavak započetih projekata, kao i realizacija novih. Ministar Dukaj je posebno istakao značaj saradnje sa UNDP-om na planu digitalizacije kroz projekat „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finansira Evropska unija.

- Jedan od prioriteta kojima smo posvećeni,  jeste unapređenje  postojećih servisa za građane i privredu, i uvođenje novih. Time ćemo značajno ubrzati proces digitalizacije a samim tim transparentnosti i efikasnosti javnih usluga. Moram naglasiti da je od ključnog značaja saradnja sa UNDP, ali i sa drugim relevantnim partnerima i institucijama sistema i šire, naveo je on.

Poseban akcenat razgovora bio je na unapređenju bezbjednosti sajber prostora Crne Gore i ocijenjeno da su preduzeti značajni koraci, ali da se mora nastaviti sa unapređenjem zakonodavnog okvira, uslova za rad, ali i sa edukacijom na svim nivoima.

Gašparikova je istakla da će višegodišnja uspješna saradnja UNDP-a sa Ministarstvom javne uprave biti nastavljena kroz dalju digitalizaciju javnih usluga, uz finansijsku podršku EU, kao i aktivnostima na implementaciji Strategije reforme javne uprave 2022-2026 na centralnom i lokalnom nivou.

- Koristeći potencijale digitalne tehnologije, javna uprava može ispuniti očekivanja građanki i građana Crne Gore da imaju dostupne, brze i ekonomične javne usluge na svim nivoima. Efikasan sistem podrazumijeva i zaštitu ličnih podataka i bezbjednost informacija, zbog čega ćemo u narednom periodu pružiti podršku u jačanju kapaciteta i unapređenju digitalnih vještina svih zaposlenih. Prilagođavanje potrebama savremenog doba i jačanje transparentne, odgovorne i inkluzivne javne uprave, u čijem su fokusu potrebe svih građanki i građana, naš je zajednički zadatak, poručila je Gašparikova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 22:59