foto: CDT / - FOTO: CDT
28/09/2022 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj: Javna uprava mora da bude otvorena i po mjeri građana

- Javna uprava na svakom nivou treba da bude takva. Ja nisam zadoovljan, jer je centralizacija na svakom nivou, lokalne samouprave moraju imati veću autonomiju, kaže on

Javna uprava mora da bude otvorena, prisutna i po mjeri građana. Daću maksimalan doprinos da se zakon o SPI usvoji, poručio je ministar javne uprave, Maraš Dukaj, na konferenciji pod nazivom “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, u organizaciji CDT-a.

Dukaj kaže da ministarstvo ne može samo, te da se svi moraju uključiti. Ako ne bude unaprijeđenja, zakon ne treba da se usvoji. Dukaj poziva cjelokupnu javnost da se uključi, jer su nam, kako kaže, potrebni konkretni prijedlozi.

- Javna uprava na svakom nivou treba da bude takva. Ja nisam zadoovljan, jer je centralizacija na svakom nivou, lokalne samouprave moraju imati veću autonomiju, kaže Dukaj.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović, poručuje da institucije se često postavljaju iznad zakona i kriju informacije o svom radu. Sve je manje onih koji redovno odgovaraju na zahtjeve za slobodan pristup informacijama gradjana i nevladinih organizacija. Posebno je teško doći do informacija o raspolaganju budžetskim sredstvima, broju zaposlenih u upravi i njihovim imenima, primanjima javnih funkcionera.

Kada govorimo o pristupu informacijama, nedavno nam se desio jedan negativan fenomen, opasan za funkcionisanje države – hakerski napadi. Štetu je teško procijeniti, ugroženi su podaci, operativno funkcionisanje uprave. Po pitanju sajber napada, a u svijetlu teme o pristupu informacijama, Dukaj kaže:

- Crna Gora nije bila spremna za sajber napad. Mi smo članica NATO, nemamo zaštitu 24/7 , a ima je svaka zemlja u regionu. Imali smo jak napad na kompletnu državnu strukturu. Zahvaljujući našim ljudima iz javne uprave uspjeli smo da zaštitimo primarna dokumenta, ono što je interes države i građana. Ne možemo u ovom momentu reći kakve su posljedice. Radi se na uspostavljanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, a uskoro ćemo imati tim koji će raditi 24/7. Prioritet je formiranje agencije za sajber bezbjednost, jer će napada biti sve više.”

image

foto: CDT

- FOTO: CDT

Građanima se godinama obećavaju funkcionalni digitalni servisi, ali se posao i dalje završava pretežno na šalterima u iscrpljujućim administrativnim procedurama. Dukaj ističe da kašnjenje sa digitalizacijom puno košta građane i privredu.

- Moramo što prije digitalizovati kompletan sistem i omogućiti građanima da najlakši način završavaju svoje obaveze. Uskoro ćemo imati pilot projekat za jednu kompletnu opštinu, ako to prođe, projekat će se proširiti na ostale uprave. Moramo prilagoditi servise građanima. Neki servisi postoje, ali nisu pristupačni svima, kaže Dukaj.

Dukaj poručuje dasmo jedina zemlja u regionu koja nema zakon o Vladi.

- Potrudiću se da on što prije bude usvojen, dodaje on.

Međutim, postavlja se pitanje da su službenici javne uprave spremni na rad u novom okruženju. 

- Službenici javne uprave do sada nisu imali priliku da se usavršavaju kako bi koristili određene servise. Plan je pokretanje procedure digitalne pismenosti za zaposlene u javnoj upravi, poručuje Dukaj.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović kaže da dugo čekamo Zakon o Vladi.

- To je bio jedan od prvih poteza na početku mandata nove Vlade. Radna grupa je prilično efikanso odradila prvi dio posla u izradi Nacrta. On nije baš najbolje prihvaćen na sjednici Vlade, fokus rasprave umjesto sistemskog pristupa stavljen je na broj resora i organizaciju koja nije po volji određenim članovima Vlade, navodi Papović.

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”se organizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 12:41