Maraš Dukaj i Andreas Šal / - MJU
20/03/2024 u 08:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj: Podrška OECD-a značajna u prevazilaženju izazova u procesu reforme javne uprave

U okviru zvanične posjete crnogorske delegacije Francuskoj, ministar javne uprave Maraš Dukaj sastao se sa direktorom za globalne odnose i saradnju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Andreas Šal

Dukaj je istakao da je zadovoljan dosadašnjom partnerskom i prijateljskom saradnjom između Ministarstva javne uprave i OECD-a i naglasio da postoji prostor za konkretizaciju i jačanje saradnje u više oblasti, sa posebnim fokusom na reformu javne uprave.

image

Sa sastanka Dukaja i Šala

- MJU

- Značaj podrške OECD-a ogleda se u razmjeni iskustava kroz različite inicijative, radionice, seminare i druge oblike saradnje. Ova podrška je značajna kako u prevazilaženju izazova u procesu reforme javne uprave, tako i u izbjegavanju budućih propusta i ambicioznih ciljeva u budućem planiranju aktivnosti. Od posebnog značaja su modeli tehničke podrške koju OECD pruža kroz projekte, programe i direktne konsultacije. Podršku od strane OECD-a vidimo i u promovisanju dobrog upravljanja, na temeljima transparentnosti, efikasnosti, odgovornosti i integriteta, a sve u cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta - istakao je ministar Dukaj.

Ministar Dukaj u Francuskoj: Saradnja u oblasti sajber bezbjednosti

- U pravcu dodatne profesionalizacije javne uprave, Ministarstvo javne uprave je otvoreno za saradnju sa svim relevantnim akterima, regionalnim i međunarodnim partnerima, a upravo kroz zvanične posjete poput ove, sigurni smo da će se saradnja još više unapređivati i da će naša državna uprava svaki put biti sve bliža evropskom modelu javne administracije - zaključio je ministar.

Direktor OECD-a je istakao da prate stanje u Crnoj Gori i da je njihova posljednja publikacija o konkurentnosti pokazala da Crna Gora ima napredak u oblasti digitalizacije, a pohvalio je i uspostavljanje Digitalne akademije.

image

Dukaj i Šal

- MJU

Šal je pozvao Dukaja da prisustvuje sljedećoj ministarskoj konferenciji u organizaciji OECD-a, gdje će biti predstavljen najnoviji izvještaj.

Dukaj u radnoj posjeti Francuskoj: U fokusu digitalna transformacija i sajber bezbjednost

Dukaj je istakao  namjeru Crne Gore da iskoristi sve kapacitete  za  pristupanje EU, u čemu posebnu važnost ima podrška OECD i SIGME. Stoga je naglasio potrebu za podrškom u projektima, kako bi se na planu digitalizacije pronašla najbolja rješenja. Razmjena podataka,registara između javnog i privatnog sektora je korak koji bi značajno unaprijedio ovaj proces.

Sagovornici su se usaglasili da u nastavku intenziviraju saradnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20