Dukaj i Rajzing Rajnke / - DJORDJE CMILJANIC
22/01/2024 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj-Rajnke: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije

Tokom konstruktivnog razgovora naročito je istaknuta potreba da se preduzmu neophodne aktivnosti i organizuju operativni sastanci u cilju postizanja veće produktivnosti i efikasnosti u digitalizaciji javne uprave i u oblasti sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, kojoj se zahvalio na dosadašnjoj pruženoj podršci SAD-a nakon sajber napada na Vladinu infrastrukturu, kao i ekspertsku pomoć u dijelu kreiranja mehanizama za adekvatniju sajber zaštitu u slučaju novog sajber napada visokog nivoa sofisticiranosti.

On je upoznao ambasadorku sa prioritetima Ministarstva javne uprave, jačanjem sajber bezbjednosti, reformom javne uprave i decentralizacijom lokalne samouprave, o zakonima, kao i nastavkom procesa digitalne transformacije i povećanjem broja elektronskih servisa namijenjenih građanima i privredi.

- Naš prioritet je obezbijediti crnogorski sajber prostor u skladu sa naprednim standardima zemalja članica NATO-a i Evropske unije - istakao je ministar Dukaj.

Ambasadorka Rajnke je izrazila opredjeljenje SAD-e da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori, posebno u oblasti unapređenja sistema sajber bezbjednosti.

- Veoma smo zainteresovani da intenziviramo saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, te digitalizacije javnih usluga, jer su to oblasti koje su veoma značajne za same građane - istakla je Rajnke.

Ona je kazala da su SAD spremne da pomognu proces reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao i do sada, te da u narednom periodu treba definisati oblasti saradnje i ukazala na iskustva SAD-a u okviru unapređenja kvaliteta javnih usluga i unapređenja javne uprave kroz modernizaciju i inovacije.

Ambasadorka Rajnke i ministar Dukaj zaključili su da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje i primjenu iskustava, naročito u procesu sajber bezbjednosti i digitalizacije.

Tokom konstruktivnog razgovora naročito je istaknuta potreba da se preduzmu neophodne aktivnosti i organizuju operativni sastanci u cilju postizanja veće produktivnosti i efikasnosti  u digitalizaciji javne uprave i u oblasti sajber bezbjednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:04