/ - FOTO: VLADA CG
02/02/2023 u 14:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj-Tomas: Jačanje saradnje sa Estonijom u oblasti sajber bezbjednosti

Dukaj je na samom početku istakao da se prethodna saradnja dvije zemlje zasnivala na prijateljskim osnovama i izrazio želju da se sa takvim odnosima i dalje nastavi, uz podršku novoimenovanog ambasadora

Danas je ministar javne uprave, mr Marash Dukaj sa saradnicima, primio u posjetu novoimenovanog, izvanrednog, opunomoćenog ambasadora Republike Estonije u Crnoj Gori, Raula Tomasa.

Uz dobrodošlicu, ministar Dukaj je na samom početku istakao da se prethodna saradnja dvije zemlje zasnivala na prijateljskim osnovama i izrazio želju da se sa takvim odnosima i dalje nastavi, uz podršku novoimenovanog ambasadora.

- Ministar Dukaj je izrazio posebnu zahvalnost na nesebičnoj ekspertskoj i drugoj podršci koju nam je Republika Estonija konstatntno pružala u vrijeme i poslije kompleksnog sajber napada na Vladin informacionu infrastrukturu, koji se dogodio u avgustu. On je istakao da je Ministarstvu javne uprave pružena pomoć i od eGovernance Academy iz Estonije, kroz angažovanje eksperta iz Crne Gore, u cilju pružanja podrške u oblasti sajber bezbjednosti, kroz organizaciji treninga i konsultativnoj podršci u smislu oporavka od sajber napada, u trajanju od 10 mjeseci- navodi se u saopštenju.

Ambasador Tomson je pozdravio aktivnosti na planu uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori, digitalizaciju javne uprave i napore za uspostavljanje sajber bezbjednosti. Imajući u vidu veliko iskustvo u razvoju sajber bezbjednosti, digitalizacije i e-uprave, ponudio je ekspertsku podršku Estonije, kao i razmjenu iskustava na polju digitalizacije i posebno sajber bezbjednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 09:05