Dukaj i Vilan / - FOTO: MJU
08/09/2022 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj-Vilan: Preduzeće konkretne korake za jačanje sistema zaštite od sajber napada

Ministarstvo javne uprave je orijentisano na građane, gdje digitalizacija i reforma javne uprave predstavljaju magnum opus cijelog našeg rada, poručio je Dukaj

Ministarstvo javne uprave preduzeće konkretne korake kako bi ojačalo sistem zaštite od sajber napada, poručio je resorni ministar Maraš Dukaj na sastanku sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, Jahelom Vilanom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je ponovio da će pripremiti novi predlog zakona o informacionoj bezbjednosti.

- U pogledu zaštite od sajber napada, preduzećemo konkretne korake na jačanju sistema zaštite od tih napada - kazao je Dukaj.

On je rekao da su odlični odnosi Crne Gore i Izraela dobar primjer i odličan osnov za produbljivanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti javne uprave i digitalizacije.

Ta saradnja, kako je dodao Dukaj, biće potvrđena kroz zvaničnu posjetu crnogorske delegacije Izraelu.

Dukaj je istakao da je izraelsko iskustvo u oblasti digitalizacije javnih servisa primjer koji treba slijediti.

On je kazao da bi bilo efikasno uspostavljanje modela saradnje i razmjena iskustava između dvije zemlje u oblasti povećanja kvaliteta i efikasnosti javnih usluga, digitalne transformacije i modernizacije javnog sektora.

- Ministarstvo javne uprave je orijentisano na građane, gdje digitalizacija i reforma javne uprave predstavljaju magnum opus cijelog našeg rada - poručio je Dukaj.

On je zahvalio na podršci Izraela Crnoj Gori, posebno u turističkom i ekonomskom aspektu, gdje svake godine ima sve više investicija i investitora koji žele da započnu poslovanje u Crnoj Gori.

Dukaj je, kako su naveli iz Ministarstva javne uprave, upoznao Vilana sa ciljevima, prioritetima i zadacima tog resora, koje je u mandatu 43. Vlade realizovalo Predlog zakona o elektronskom dokumentu, pripremilo Nacrt zakona o Vladi, Strategiju saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO) za period do 2026. godine i Predlog izmjena i dopuna Zakona o NVO.

Vilan je kazao da će Crna Gora u Izraelu uvijek naći partnera i maksimalnu podršku, posebno u borbi protiv sajber kriminala.

- Siguran sam da će Crna Gora, uz pomoć svojih saveznika, prevazići sajber krizu i vratiti se svom putu ka digitalizaciji i modernizaciji administrativne infrastrukture - rekao je Vilan.

On je zahvalio Dukaju na pozivu da posjeti Crnu Goru i pohvalio napore Ministarstva u oblasti reforme javne uprave, kao i na modernizaciji i unapređenju javnih usluga.

Vilan se saglasio sa Dukajem i rekao da iskustvo Izraela u toj oblasti može biti pravi primjer koji treba slijediti i Crna Gora.

- Sagovornici su iskazali dobru volju za nastavak i unapređenje dosadašnje bilateralne saradnje dvije zemlje, gdje ovaj susret prethodi zvaničnoj posjeti Dukaja Izraelu - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:58