/ - KABINET PREDSJEDNIKA
22/12/2022 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Da bismo imali snažne institucije, potrebni su nam sposobni i obrazovani ljudi

Samo državno-odgovornim postupanjem može se učvrstiti put ka većem stepenu neposrednog učešća crnogorskih pravnih pregalaca u okviru evropskog pravnog sistema i institucija, naveo je on na svečanosti povodom Dana Pravnog fakulteta

Pet decenija nakon osnivanja možemo sa zadovoljstvom konstatovati da je Pravni fakultet postigao izvanredne rezultate u naučno istraživačkoj i nastavnoj djelatnosti, koji daleko prevazilaze granice Crne Gore, kazao je predsjednik Milo Đukanović na svečanosti povodom Dana Pravnog fakulteta i 50 godina od njegovog osnivanja.

- Isškolovao je generacije pravnika i kao jedna od najstarijih univerzitetskih ustanova za obrazovanje ljudi i oblikovanje pravne misli, ostao okosnica u razvoju društvenih nauka u našoj zemlji. Stoga je ovaj jubilej važan, ne samo za Pravni fakultet i našu akademsku zajednicu, nego i za cjelokupno crnogorsko društvo. Pravni fakultet pripada istorijskom jezgru visokog obrazovanja u Crnoj Gori kao neodvojivi dio naučne i akademske zajednice. Njegovo osnivanje je dio aktivnosti kojima su 70-tih godina formiranjem Univerziteta, Akademije, crnogorskih elektronskih i štampanih medija upotpunjeni temelji državnosti i identiteta savremene Crne Gore, kazao je Đukanović.

image

Đurović, Đukanović, Spajić

- KABINET PREDSJEDNIKA

Proteklih pola vijeka, kako je naveo, Pravni fakultet je izgradio brojne mostove znanja, učvrstio veze ne samo sa onima koji studiraju pravne nauke, već i sa onima koji ih proučavaju sa doktrinarnih pozicija i onima koji ih implementiraju u svakodnevnom životu, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

- I danas ostaje rasadnik profesionalnih kadrova u svim sferama društva, velikog broja sudija, tužilaca i advokata koji su nosioci pravnog poretka i vladavine prava u društvu. Vođeni kodeksom profesionalne odgovornosti, oni bi morali biti garant njegovog očuvanja. Na njihovom postupanju se gradi povjerenje u institucije. Samo državno-odgovornim postupanjem može se učvrstiti put ka većem stepenu neposrednog učešća crnogorskih pravnih pregalaca u okviru evropskog pravnog sistema i institucija, što je dodatni impuls ka konačnom ostvarivanju evropskog strateškog cilja, članstva Crne Gore u EU, kazao je on.

Đukanović je istakao da je uvjeren da će i u budućnosti Pravni fakultet, kao bastion znanja i intelektualnog stvaralaštva u Crnoj Gori, zadržati jednu od ključnih uloga u modernoj naučno-istraživačkoj i nastavnoj djelatnosti na temelju vlastite tradicije i iskustva.

- To potvrđuje i osnivanje Alumni akademije Pravnog fakulteta UCG u susret obilježavanju ovog jubileja s ciljem podsticanja profesionalnog povezivanja alumnista, nekadašnjih i sadašnjih studenata, profesora i svih koji učestvuju ili su učestvovali u radu i aktivnostima fakulteta kako bi zajedničkim naporima nastavili da doprinose podizanju svijesti o važnosti pravničke profesije u crnogorskom društvu, kazao je on.

image
- KABINET PREDSJEDNIKA

U obraćanju studentima, Đukanović je kazao da najveći izazov na putu dalje demokratizacije i evropeizacije crnogorskog društva ostaje unapređenje vladavine prava i snaženje državnih institucija.

- To je istovremeno i jedini garant dugovječnosti naše države. Da bismo imali snažne institucije, potrebni su nam prije svega sposobni i obrazovani ljudi, lojalni i posvećeni svojoj državi, svjesni sopstvene uloge u procesu njenog viševjekovnog trajanja. Na vama je u dobroj mjeri odgovornost za dalji proces izgradnje crnogorskog društva i njegovog usklađivanja sa zajedničkim evropskim prostorom kojem oduvijek težimo. Uvjeren sam da ste svjesni i dostojni privilegije i misije koja vam je pripala, naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. mart 2023 19:07