/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
29/05/2023 u 13:55 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović ostavio Milatoviću dva "audiјa" koјa јe dobio na poklon

Povodom medijskih navoda da je doskorašnjem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću oduzet automobil marke "majbah", informišemo javnost da je pomenuto vozilo samoinicijatovno predato ANB-u prvog radnog dana nakon Dana nezavisnost, kažu iz Đukanovićevog kabineta

Bivšem predsјedniku države Milu Đukanoviću automobil "mercedes maјbah" niјe oduzet, već јe njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciјi za nacionalnu bezbјednost (ANB), saopšteno јe "Danu" iz njegovog kabineta. Kako naglašavaјu, Đukanović јe Predsјedništvu ostavio na raspolaganje dva "audiјa A8" koјa su mu poklonili dugogodišnji priјatelji iz inostranstva.

– Povodom medijskih navoda da je doskorašnjem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću oduzet automobil marke "majbah", informišemo javnost da je pomenuto vozilo samoinicijativno predato ANB-u prvog radnog dana nakon Dana nezavisnosti, odnosno odmah po stupanju na dužnost novog predsjednika Crne Gore. Nije tačno da je bilo pokušaja od strane bivšeg predsjednika Đukanovića ili bilo koga iz njegove službe da zadrži službeno vozilo – navode iz kabineta bivšeg predsјednika države.

Ovo, kako dodaјu, potvrđuje i činjenica da nakon inicijative Đukanovićeve službe obezbjeđenja da se izvrši primopredaja službenog vozila, nadležni u ANB-u nijesu bili upoznati sa tom obavezom i samom procedurom, ali su nekoliko sati kasnije potvrdili da su spremni da preuzmu automobil, što je i učinjeno.

– Takođe, službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila "audi A8" istog stepena bezbjednosti, poklon službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika – naveli su iz Đukanovićevog kabineta.

Cijeli radni vijek na funkciji

Đukanović je cijeli radni vijek do sada proveo na značajnim državnim funkcijama, zapravo rotirao je funkcije predsjednika i premijera. S obzirom da je sada stekao novu funkciju, bivši predsjednik države, u skladu s tim, ima i prava na zaradu, kancelariju i službeno vozilo. Koje će vozilo koristiti zasad nije poznato, a do sada se vozio "mercedes majbahom", koji je poreske obaveznike koštao oko 650.000 eura.

Odlaskom sa funkcije bivši predsjednik ipak neće biti isključen iz javnog života, jer je članom 14 Zakona o predsjedniku propisano da se bivši šef države uredno poziva na državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.
 

Prema Zakonu o predsјedniku, bivši šef države ima pravo da nastavi da prima platu sve dok ne ostvari pravo na penziju. Dakle, po slovu zakona, jedan predsjednički mandat je dovoljan da se više ne mora raditi do kraja života.

– Predsjednik po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mjesecu prije prestanka funkcije predsjednika, uz odgovarajuće usklađivanje. Ako bivši predsjednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade iz stava 1 ovog člana, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima. Ako bivši predsjednik za vrijeme ostvarivanja prava na naknadu zarade zasnuje radni odnos, za to vrijeme obustavlja se isplata naknade – piše u članu 15 Zakona o predsjedniku.

Po prestanku funkcije predsjednik države ima pravo da koristi kancelariju, da ima jednog savjetnika i jednog službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača. Ova prava se mogu koristiti najduže pet godina po prestanku obavljanja dužnosti predsjednika, a sva sredstva za ovu namjenu obezbjeđuju se iz budžeta.

Po prestanku funkcije, bivši predsjednik ima pravo pristupa arhivskoj građi nastaloj u vremenu kada je on obavljao dužnost predsjednika. Organ u čijem je posjedu arhivska građa dužan je da počasnom bivšem predsjedniku, na njegov zahtjev, omogući uvid u arhivsku građu.

Bivši predsjednik države ima pravo i na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom nadležnih organa, u skladu sa zakonom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. oktobar 2023 18:24