Принтскрин, хапшење Бошковића / - фото: Принтскрин Инстаграм Буди хуман
03/07/2021 u 12:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић помиловао Бошковића, Министарство се ограђуjе

Из Министарства финансиjа и социjалног старања су истакли да Бошковић ниjе ухапшен због нелегалне сjече дрва, како се спекулисало у jавности, већ због непоштовања правоснажних судских одлука

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић помиловао jе Томаша Бошковића, коjи jе дошао у жижу jавности након што му jе Центар за социjални рад Подгорица одузео дjецу. Министарство финансиjа и социjалног старања оградило се од те одлуке предсjедника.

Бошковић jе самохрани отац коjи jе ухапшен испред породичне куће, уз сузе његове дjеце, присуство бивше супруге и очевидаца. Снимак коjи jе након овог догађаjа кружио друштвеним мрежама узнемирио jе jавност, накончега су организовани протести за његово ослобађање.

Из Министарства финансиjа и социjалног старања су истакли да Бошковић ниjе ухапшен због нелегалне сjече дрва, како се спекулисало у jавности, већ због непоштовања правоснажних судских одлука, према коjима jе био у обавези да маjци дjеце омогући несметано одржавање личног контакта са малољетном дjецом.

Бошковић jе одбиjао да поступи по одлуци суда, односно да маjци омогући виђање с дjецом, па му jе суд изрекао казну затвора у траjању од 15 дана.

– Тада jе, како не би био лишен слободе, пристао да сарађуjе и омогућио да се дjеца виде са маjком. Међутим, како jе касниjе поново одбиjао да поступи по одлуци суда, дониjето jе ново рjешење и Т.Б. jе у новембру 2020. године изрекнута нова казна затвора. Од тада до 17. jуна 2021. године, суд jе од оца тражио да омогући дjеци да остваре своjа права – наводе из Министарства. 

Поручуjу да дио jавности ниjе узео у обзир да jе Бошковић правоснажно осуђен за насиље у породици, односно насиље над маjком своjе дjеце, чему су дjеца и присуствовала.

– С тим у вези, маjка jе у току судског поступка у више наврата нагласила да jе управо насилничко понашање Т.Б. био опредjељуjући разлог да напусти брачну заjедницу, те да jе напустила свог насилног супруга, а не своjу дjецу – пише у саопштењу.

Такође, наглашава се да чињеница да jе суд дjецу повjерио оцу, не смиjе бити разлог да дjеца немаjу контакт са маjком.

– Ово посебно имаjући у виду да jе одлуком суда jасно, прецизно и тачно одређен начин остваривања контакта маjке са дjецом. Министарство jош jедном подсjећа да се правоснажне одлуке суда мораjу поштовати. У конкретном случаjу, маjка ниjе имала контакт са дjецом седам мjесеци, што су потврдили и судски органи. Оваквим понашањем, осим што се оглушио о одлуку суда, родитељ jе прекршио основна права своjе дjеце и ускратио њихов контакт са маjком – казали су из Министарства.

Неспорно jе, како су навели, да су у поступку принудног извршења судске одлуке учињени битни пропусти.

– Неjасно jе да ли су извршењу присуствовали извршни судиjа и судски извршитељ, коjи би могли сприjечити извршење. Такође, остаjе под знаком питања и да ли су поступаjући полициjски службеници позвали судиjу и обавjестили jе о ситуациjи на терену – наводи се у саопштењу.

У циљу исправљања ове системске грешке, Министарство jе, како су казали, затражило да Судски савjет, Основни суд у Подгорици и Министарство унутрашњих послова, односно Управа полициjе, предузму све радње из своjих надлежности у циљу утврђивања одговорности свих лица укључених у оваj догађаj.

– Надамо се да jе Предсjедник државе Црне Горе био упознат са свим овим чињеницама (али и броjним другим коjе институциjе због заштите личних података породице не смиjу износити у jавност) приликом помиловања Т.Б. и његовог ослобађања од извршења преостале затворске казне–, поручуjу из Министарства.

Додаjу да све институциjе, па и Предсjедник државе, приликом доношења одлука мораjу поступати савjесно, узимаjући у обзир све чињенице и околности случаjа.

– Министарство финансиjа и социjалног старања овом приликом, jош jедном, исказуjе снажну подршку жртвама породичног насиља и ограђуjе се од оваквих одлука Предсjедника државе. Такође, позивамо све грађане да поштуjу судске одлуке и наглашавамо да Т.Б., сходно правоснажноj судскоj пресуди, мора омогућити малољетноj дjеци да се виђаjу са маjком О.Б. Увиjек ћемо бити на страни правде и правичности, на страни жртава насиља, а посебно на страни дjеце коjа су будућност ове земље и коjа заслужуjу одрастање у ненасилном окружењу – закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:26